Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor za Novu TV

Šeks: Nije Josipović dobio žuti karton nego prijateljsko upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik HDZ-a, Vladimir Šeks, dao je ekskluzivni intervju za Novu TV.

Šeks, jedna od ključnih osoba vladajuće stranke i potpredsjednik Sabora, na pitanje kojim se instrumentom osjeća u glazbeno-političkom 'ratu' s predsjednikom Ivom Josipovićem, odgovorio da se ne osjeća nikakvim instrumentom te da se ne radi o ratu. 'Radi se o jednoj vrsti dijaloga', kaže Šeks i dodaje da je predsjednik prvi u vokabular uveo glazbu, što smatra neprimjerenim jer ima loš prizvuk 'To je asocijacija na one tenore iz afere Maestro, koji su bili pritvoreni, a to su asocijacije koje si jedan predsjednik Republike ne smije dopustiti', rekao je Šeks.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Mislava Bage Kolumna Mislava Bage: Kletva HDZ-a Slika nije dostupna Bebić na upit o Sanaderu 'Nitko nije davao nikakve naloge o šibenskom TLM-u'

>> Josipović: Nadam se da će Komoru zastupati Šeks

Ako bi predsjednik nastavio s istim tonovima, reakcija HDZ-a ne bi izostala, rekao je Šeks Na pitanje misle li u stranci prekinuti taj 'dijalog', Šeks je najavio kako nikakva vrsta sukoba ne treba ni predsjedniku ni HDZ-u te da stvari treba vratiti u ustavne okvire. 'Ovo je bilo jedno prijateljsko upozorenje da se gospodin Josipović drži u okviru Ustava', te na pitanje slijedi li iza upozorenja nekakvo djelovanje, odgovorio da nikakvog djelovanja nema, ali da, ako bi predsjednik nastavio s istim tonovima, reakcija stranke ne bi izostala, odbacujući ocjene da je Josipović kod njih dobio 'žuti karton'.

'Mora izbaciti stranku iz srca'

Na pitanje nedostaje li mu bivši predsjednik s obzirom na to da se stječe dojam da su u HDZ-u s njim u bolje surađivali, nego s aktualnim predsjednikom, Šeks je rekao da mu Mesić ne manjka te naglasio da u HDZ-u Josipoviću ne negiraju pravo na kritiku, nego mu zamjera to što se, kako kaže, prema jednoj stranci odnosi na jedan, a prema stranci iz koje je potekao, tj. SDP-u, na drugi. Na pitanje nije li onda on ipak na daljinski upravljač iz SDP-a, Šeks odgovara da je to preteška kvalifikacija. 'Njegove se simpatije izražavaju, ali mora izbrisati stranku iz srca', poručio je.

'Ako je pozovu, Kosor će se odazvati USKOK-u'

Na pitanje otkud, nakon afere TLM i saznanja o tome da je premijerka Jadranka Kosor potpisivala nekakve papire u vezi toga nervoza unutar vlasti, Šeks je komentirao kako nikavu nervozu ne primjećuje te da se radi o umjetnoj tezi. Šeks također odbacuje ikakvu mogućnost da su bilo on osobno, bilo premijerka, na bilo kakav način izvršavali pritisak na Hrvatsku odvjetničku komoru (HOK). Smatra da niti premijerkin dopis Komori nije nikakav pritisak ili pokušaj utjecaja. 'To je jedan retorički upit, jedna zamolba da se Komora očituje je li to u skladu s kodeksom odvjetničke etike', smatra Šeks i kaže kako ne smatra da to što je dopis uputila premijerka ima posebnu težinu. 'Ona je to pisala s razlogom', naglasio je. A ukoliko bi je iz USKOK-a pozvali na razgovor, Šeks kaže da će se premijerka sigurno odazvati.

'Sanader je za HDZ završena priča'

Na pitanje smatra li da se obruč oko bivšeg premijera Ive Sanadera steže, tj. da sve istrage vode ka njemu, Šeks nije želio odgovoriti niti komentirati. 'Ne želim na takav način raspravljati...U političkom žargonu davanje takve ocjene već bi stvorilo percepciju da ja na određeni način prejudiciram da se steže obruč oko jednog čovjeka, a ja to nikako ne želim', ogradio se Šeks te kaže kako je ta priča za HDZ završena te da u stranci nema jezgre 'sanaderovaca'. 'Sanader više nije član HDZ-a'.

Na kraju je na pitanje kako se uvijek u političkom smislu nađe na pravoj strani, Šeks je rekao kako se možda prava strana uvijek nađe na njegovoj, kako su mu pritom prijatelji dragi, ali istina još draža te kako mu politika niti nakon 20 godina nije dosadila. 'Politika je moj život. Onog trenutka kad bih se prestao baviti politikom, prestao bih živjeti', zaključuje Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene