Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šeks: Haška presuda neprihvatljiva za Hrvatski sabor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je, na svečanoj sjednici Sabora u povodu Dana neovisnosti, poručio kako je haška presuda "vukovarskoj trojci" za Sabor neprihvatljiva, da je sramotna, te da je Hrvatska morala reagirati jer ne može prihvatiti umanjivanje zločina i omalovažavanje žrtava.

"Ovom presudom žrtve Ovčare ponovno su ubijene. Zato Hrvatski sabor poručuje da je ova presuda za nas neprihvatljiva, ona je protivna samoj svrsi i ciljevima Haškog suda i ona nije u skladu s temeljnim načelima međunarodnog prava i osnovama ljudskosti i morala", rekao je Šeks.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EK Hrvatskoj: "Pustite Haškom sudu da radi svoj posao" Slika nije dostupna Mesić odbacio optužbe predsjednika Haškog suda

Prisjećajući se 8. listopada 1991., kada je Sabor donio povijesnu odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza s bivšom SFRJ, te vremena stradanja i patnji koja su uslijedila, Šeks je kazao da ga sjećanja na ta vremena neizostavno vode na misao o "ovoj sramotnoj presudi Haškog suda kojom krvnici nisu kažnjeni u srazmjeru s neljudskim zločinima koje su počinili".

"Zato Hrvatska reagira, zato je morala reagirati i zato je Hrvatska ogorčena. Zato jer ne možemo prihvatiti ni negiranje niti umanjivanje počinjenih zločina i omalovažavanje žrtava", dodao je.

Šeks je istaknuo da je u suvremenom svijetu, prepunom kršenja humanitarnog prava, zadaća upravo međunarodnih institucija štititi istinu i pravdu.

"U tom smislu, ostanimo razboriti i postupajmo mudro i odlučno, jer upravo mudrost i odlučnost doveli su nas, od onog teškog položaja prije 16 godina, na vrhove uspješnosti na kojima stojimo danas", poručio je.

Šeks, koji je kao potpredsjednik Sabora 8. listopada 1991.
predsjedavao saborskom sjednicom u podrumu zgrade Ine kada je donesena odluka o raskidu sveza sa SFRJ, podsjetio je da je put do samostalnosti bio strahovito težak, da je Hrvatska morala "preskočiti mnoge balvane i barikade, proći kroz neslućene Scile i Haribde međunarodnih odnosa i neravnomjernih odnosa snaga".

Naglasio je da je agresiju Srbije i JNA na netom rođenu hrvatsku državu slomilo široko jedinstvo hrvatskog naroda, hrabrost hrvatskih branitelja čija je žrtva, kazao je, i dovela do konačne pobjede u pravednom i oslobodilačkom ratu.

Šeks je naglasio da je pristupanje euroatlantskim integracijama potvrda da je Hrvatska prije 16 godina krenula pravim putem.

Naglasio je da je Hrvatska danas uspješna i cijenjena članica međunarodne zajednice, ravnopravna članica suvremenog demokratskog svijeta, a da je potvrda tog položaja ocjena Europskog parlamenta da je Hrvatska ostvarila zavidan napredak i da bi 2009. mogao biti i završan korak ka pristupu EU, kao i najava da bi u travnju trebala dobiti pozivnicu za NATO.

Šeks je istaknuo da Hrvatska napreduje u gospodarstvu, da o tome svjedoči smanjenje nezaposlenosti na najnižu razinu u zadnjem desetljeću, rast industrijske proizvodnje, izvoza, bolji materijalni položaj i socijalna sigurnost umirovljenika, branitelja, ratnih stradalnika, rodilja, uspjesi u reformama.

"Rijetko koja suvremena država bilježi takav napredak u tako kratko vrijeme", poručio je. 

Svečanoj sjednici nazočili su predsjednici države i vlade Stjepan Mesić i Ivo Sanader, članovi Vlade, izaslanici stranaka, uglednici iz vjerskog i javnog života, predstavnici sudbene vlasti i diplomatskog zbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene