Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ali nemojte to pisati'

Šefica Porezne uprave optužila bivšu Vladu za tajno otpisivanje kamata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Markovu trgu raspravljalo se o paketu zakona kojima se uređuje djelokrug Porezne uprave.

Vladajući su predstavili i Zakon o ukidanju financijske policije, jer se analizom ustanovilo da se preklapaju poslovi Porezne uprave, Financijske policije, Financijskog inspektorata i Carinske uprave. No najveću je buru podigla izjava šefice porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec na odboru za financije. Prozvala je bivšu Vladu da se buni protiv otpisivanja kamata, a s druge strane, optužila je Smiljanec, na zatvorenim sjednicama tajno su otpisivali kamate pojedinim tvrtkama, tako da javnost ništa o tome nije znala. No, kasnije je na upite novinara rekla da to ne pišu jer je to 'samo tako rekla'. Martina Dalić i Ivan Šuker njezine su optužbe demantirali.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna Pisana korespondencija Milanović će razmotriti optužbe: Ostaje li Slavko Linić ministar?!

Saborska oporba kritizirala je danas predloženi paket od četiri financijska zakona, zamjerivši Vladi da je tim zakonskim rješenjima, posebno što se tiče Porezne uprave, propustila poboljšati rad i učinkovitost državnih tijela na koja se zakoni odnose. 'Kad se već mijenjao zakon bila je dobra prilika ojačati neke aspekte rada Porezne uprave, posebno one koji se odražavaju na gospodarstvo', kazala je Martina Dalić u ime Kluba HDZ-a.

Prigovorila je da se u predloženim zakonskim izmjenama propustilo utvrditi jednoobrazno postupanje Porezne uprave u svim predmetima i u svim područjima, što je, naglasila je, i glavni zahtjev gospodarstvenika prema Poreznoj upravi, posebno vezano uz ukidanje investicijskih prepreka te jačanje konkurentnosti. Dalić je Vladi zamjerila i da izmjenama Zakona o poreznoj upravi - odredbom kojom se nalaže poreznim službenicima da, ako to zahtjeva opseg posla, moraju i prekovremeno raditi - zapravo poništava svoje najave da će uvelike smanjiti broj prekovremenih sati u državnoj upravi. 'Ovo je primjer zašto smo bili skeptični prema Vladinim očekivanjima da će u tom području ostvariti uštede', poručila je.

Vezano uz predloženo ukidanje financijske policije, odnosno prebacivanje njezinih ovlasti na Poreznu upravu, Dalić je upozorila da predloženim rješenjima nije propisano da će poreznici sada obavljati nadzor nad međunarodnim poreznim prijevarama te prijevarama na štetu fondova EU, a što je obveza Hrvatske iz pregovora. Za riječ se potom javio zamjenik ministra financija Boris Lalovac, istaknuvši da nova vlast u Poreznoj upravi nije zatekla dobro stanje, posebno zbog gomile nenaplaćenih dugova, poručivši Martini Dalić da je ono za što sada prigovara mogla i sama popraviti dok je bila na čelu Porezne uprave te u Ministarstvu financija.

Nikola Vuljanić je u ime Hrvatskih laburista iznio niz primjedbi na rad Porezne uprave, kvaliteta kojega se, rekao je, može iščitati i iz podatka od 45 milijardi kuna nenaplaćenog poreznog duga u Hrvatskoj. 'Takva razina porezne evazije ne može biti slučajna, slučajno se može pogriješiti 5, 10, 15 posto, ali takva razina isključuje slučajnost i nesposobnost. Tako nešto, u državi koja financijski ne stoji dobro, može se dogoditi samo i isključivo nama', poručio je Vuljanić.

Najavio je amandman Laburista po kojemu bi u poslove Porezne uprave ušla i kontrola razlike između porasta vrijednosti poreznog obveznika te poreza plaćenih u prethodnom razdoblju. 'Al Capone je ubio puno ljudi, ali to mu nisu mogli dokazati, pa je na 20 godina zatvora osuđen zbog utaje poreza. Naša Porezna uprava to ne radi, pa ako kriminalci prođu policiji kroz ruke, gdje im je kraj... znam, postaju ugledni poslovni ljudi', rekao je Vuljanić.

Na nejednako postupanje Porezne uprave prigovore je iznio i HDSSB, u ime kojega je Boro Grubišić najavio amandman da se područni uredi 2. stupnja, uz one u Splitu, Rijeci, Osijeku i Pazinu, osnuju i u Zadru te Slavonskom Brodu. Za razliku od oporbe, vladajući klubovi smatraju da će zakonske izmjene uvesti novu racionalizaciju i ustrojstvo državnih tijela te poboljšati njihov rad.

Srđan Gjurković je u ime HNS-a ocijenio kako predložena rješenja pokazuju reformski smjer Vlade, posebno u podizanju učinkovitosti državnih tijela. 'Danas su racionalnost, efikasnost i brzina izuzetno važni za izlazak iz krize, a Porezna uprava jedno je od tijela koje ne smiju kočiti ono što vlada želi provesti', poručio je. Mihael Zmajlović (SDP) podsjetio je kako je SDP još 2004., prilikom donošenja zakona o financijskoj policiji, upozoravao na stvaranje paralelnog sustava, umjesto jačanja Ministarstva financija. Kao jedan od glavnih razloga ukidanja financijske policije naveo je podizanje učinkovitosti nadzornih službi u Ministarstvu financija, pojasnivši da će službenici financijske policije biti raspoređeni unutar ministarstva. (S.T.K./T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene