Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspušten ogranak

Šef HDZ-a Kistanja podnio ostavku zbog Istanbulske konvencije, traži brisanje iz članstva stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roko Antić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Kistanje, podnio je u utorak neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na mjesto člana županijskog odbora te zatražio i brisanje iz stranke, sve zbog neslaganja s Vladinom najavom ratifikacije Istanbulske konvencije, nakon čega je jednoglasnom odlukom svih članova raspuštena ta općinska stranačka organizacija.

Antić je predsjedniku šibensko-kninske Županijske organizacije HDZ-a Nediljku Dujiću uputio molbu da ga izbriše iz te stranke, navodeći kao razlog neslaganje s Istanbulskom konvencijom, za koju kaže da je "pogubna", a njezino prihvaćenje "ideološko zastranjenje stranke koje se kosi s njegovim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom".

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

"Poštovani gospodine Dujiću, kako sam Vam jučer u pismu naveo, a slijedom činjenice da su najviša stranačka tijela na sinoćnjem sastanku u Zagrebu velikom većinom glasova donijela odluku da se krene u proces ratifikacije Istanbulske konvencije, podnosim neopozivu ostavku na dužnost predsjednika općinske organizacije Kistanje i člana županijskog obora", poručuje Antić.

Ističe kako je HDZ-ova namjera saborske ratifikacije te konvencije "prelila čašu" njegova strpljenja te da ostavku podnosi iz moralnih razloga, "kao čin neslaganja zbog prihvaćanja ove pogubne konvencije i ideološkog zastranjenja stranke koje se kosi s mojim vjerskim uvjerenjima i kršćanskim habitusom".

Za sinoćnji sastanak Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, na kojemu je unatoč protivljenju dijela članova odlučeno da se nastavi s procesom ratifikacije Istanbulske konvencije, kaže kako je "moralno potonuće stranke i vrijednosti na kojima je ona nastala", zbog čega podnosi ostavku nakon 21 godine članstva i 13 godina na čelu općinske organizacije.

"Svi u HDZ-u koji su podržali ovo Zlo izašli su sa sastanka u dubini duše kao nesretni ljudi"

"Zato sam uvjeren da su svi oni koji su sinoć podržali ovo Zlo (izuzev gospode D. Jelić, M. Kovač, I. Maletić, M. Brkić) izašli sa sastanka, duboko u dubini duše kao nesretni ljudi. U svom oproštaju s Vama, želio bih se suzdržati od teških riječi kojima bih opisao svoju gorčinu, jer ne mogu ni zamisliti kako je živjeti s osjećajem izdaje naroda. Pa zar je 'valutni oportunizam' bitniji od razaranja duhovnog stanja nacije i nacionalnog ponosa", navodi Antić.

"Svoju knjigu razočaranja s HDZ-om" završio je citatima poznatih hrvatskih književnika - MATOŠ: "Među Hrvatima ima više izdajica, nego kod svih europskih naroda zajedno"; ŠEGEDIN: "Nevjerojatno je koliko ima Hrvata koji tako strasno mrze svoj narod"; ŠENOA: "Hrvati znaju biti samo sluge".

Predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Nediljko Dujić izjavio je kako ga je iznenadila tako brza reakcija Antića, tim više što je jedna od odluka Nacionalnog vijeća HDZ-a bila da se krene u široku raspravu u koju će se uključiti svi zainteresirani za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Dujić: Termini roda i rodnog identiteta već su u hrvatskim zakonima, ne vidim zašto se digla halabuka

"Žao mi je što je Antić podnio ostavku, ali svi imaju pravo na svoje mišljenje i to moramo poštivati", kazao je Dujić, ističući kako su termini roda i rodnog identiteta iz Istanbulske konvencije već spominjani u hrvatskim zakonima te da ne vidi "zašto se oko svega digla ovolika halabuka".

Poručio je kako će se stranka u Kistanjama vrlo brzo konsolidirati i nastaviti s djelovanjem, najavivši da će u što skorije vrijeme posjetiti Kistanje, porazgovarati s članovima i poduzeti potrebne korake.

Za Istanbulsku konvenciju rekao je kako je zaštita žena neupitna ne samo u hrvatskom, nego i u europskom društvu te da nikad nije previše zakonodavne norme koja će imati nultu stopu tolerancije na nasilje. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene