Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gori mu pod nogama

Ravnatelj DUZS-a pod istragom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gori pod nogama ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Damiru Trutu. Pod policijskom je istragom.

Vatrogasci ga optužuju da je manipulirao natječajem oko zapošljavanja u sezoni. Policija istražuje je li, u dogovoru s jednom privatnom solinskom tvrtkom, sezoncima obećao posao, što nije smio učiniti. Umjesto da ih zaposle sami, posao u zaštitarskoj tvrtki u Solinu, dali bi im mimo natječaja, a onda ih u dogovoru, i prema potrebi, uzimali u najam. Lobirala je to, navodno, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, odnosno, njezin ravnatelj Damir Trut. Pogodovao da 30 sezonskih vatrogasaca, počne raditi u Markioli, tvrtki koja se bavi zaštitarskim poslovima.

Pročitajte i ovo Policija - 3 50-godišnjak u pritvoru Pokušao ubiti muškarca u Solinu: Teško ga ozlijedio nožem i prijetio mu Ilustracija Jedna od sigurnosnih agencija Pali korumpirani policajci: Surađivali s ugostiteljem koji je povezan s otmicama, drogom...

Ove optužbe na Trutov račun - stigle su od sindikata vatrogasaca. Žalili su im se kolege, kojima je na ovaj način obećan posao. 'Trebali su biti zaposleni preko privatne firme predsjednika DVD-a Solin. Sramotno je da se želi oprati novac preko hrvatskog vatrogastva i hrvatskih građana!', kaže Mladen Grdić iz sindikata vatrogasaca. Da je posao bio na pomolu u telefonskom razgovoru priznaje i direktor solinske tvrtke, ujedno i šef tamošnje vatrogasne zajednice. Gdje je zapelo, ne otkriva. Pred kamere ne želi i prozvani Trut. Cijelu priču naziva smiješnom.

'Ja o tome ne znam ništa, vi ste prvi, koji me pitate. Mi niti imamo bilo kakvih sporazuma, niti ugovora bilo kakvog tipa s tvrtkom koju vi spominjete', rekao je Trut. Govori li istinu, već provjerava kriminalistička policija. Iako se Trut zaklinje da on i njegovi djelatnici s policijom nisu pričali, čini se, kako bi mogli. Pritužbe su pokrenule istragu! 'Doista ispitujemo navode te predstavke. Ako je počinjeno bilo što nelogično i nezakonito, i nalikuje bilo kojoj manipulaciji. sigurno će biti riješeno. Vatrogasci se mogu zapošljavati samo po zakonu, ako je došlo do te situacije da se pokušalo nešto drugo, to će biti sankcionirano', istaknuo je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Za sezonske vatrogasce ove je godine osigurano oko 15 milijuna kuna. Je li njihovo zapošljavanje i izlazak na teren, trebalo biti podmazano provizijom i mitom? Na potezu je policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene