445267
445267
445267
445267
445267

Sedam eko udruga podupire novi prijedlog plana gospodarenja otpadom

  • , 02.08.2016., 11:27
  • Autor:
  • komentara

Sedam ekoloških udruga poduprlo je novi prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. od kojeg bi najviše koristi trebala imati društvena zajednica i poduzeća koje se bave recikliranjem i oporabom.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Sedam ekoloških udruga poduprlo je u utorak novi prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022., kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo na javnu raspravu ističući pritom da jačanje sustava odvojenog prikupljanja otpada u reciklažnim centrima sa sortirnicama pomaže domaćoj industriji i stvara uvjete za nova „zelena“ radna mjesta.

Priopćenje je medijima dostavio Krizni eko stožer Marišćina, navodeći da ga supotpisuju Udruga Eko breza, UZOR – udruga za zaštitu okoliša Resnik, Krizni eko stožer Varaždin, Udruga eko Zagreb, Građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo, Udruga Okoliš.

Iz udruga naglašavaju da je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović u kratkom roku predstavio novi plan gospodarenja otpadom, koji udovoljava svim aktualnim EU direktivama i usmjeren je na uvođenje cirkularne ekonomije i ekoloških standarda za koje se EU zalaže. Također ističu da bi od prijedloga novog plana za gospodarenje otpadom najviše koristi trebala imati društvena zajednica i poduzeća koje se bave recikliranjem i oporabom te da Hrvatska, primjerice, uvozi 180.000 tona reciklirane plastike iz EU na godinu.

Smatraju da se Plan gospodarenja otpadom 2016.-2022, zaslugom utjecajnih i glasnih interesnih skupina, u javnosti neargumentirano napada, tj. da je na „meti političkih elita“ te da Hrvatska nema puno vremena za odabir optimalnog plana za gospodarenje otpadom kako bi izbjegla plaćanje kazni zbog nepoštivanja zakonskih regulativa EU.

„Kako je važeća direktiva aktualna od 2008., jasno je da dvije prethodne vlade, pod vodstvom HDZ-a i SDP-a nisu marile za donesene EU direktive“, stoji u priopćenju u kojem se navodi i da je „neposobnost i nezainteresiranost bivšeg ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i očito pogodovanje određenim interesnim skupinama rezultiralo grčevitim forsiranjem modela koji počiva na županijskim centrima za gospodarenje otpadom.“

U udrugama drže da osnovna svrha takvih županijskih centara nije recikliranje i kompostiranje, nego obrada mješanog smeća iz kojeg se proizvodi gorivi otpad namjenjen za spaljivanje.

„Takav koncept je jasno pokazao kako dosadašnje Vlade nisu željele slijediti EU regulativu, iako su sve prethodne ministarske garniture, kako iz HDZ-a, tako iz SDP-a, morale znati kakve će financijske, ekološke i ekonomske posljedice za Hrvatsku donijeti uporno forsiranje tehnološki zastarjelog, ekonomski neodrživog i ekološki neprihvatljivog koncepta“, tvrde predstavnici udruga.

Naveli su i to da „bivši ministar Zmajlović, prema formalnoj obavijesti EU Komisije iz 2015., nije proveo korekcije problema vezanih za tadašnji prijedlog plana gospodarenja otpadom i tako je Hrvatsku doveo na korak do uvođenja sankcija i uskrate sredstava za unaprijeđenje sustava gospodarenja otpadom od 475 milijuna eura.“ (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se