Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Postoji ustavno-pravni okvir"

SDSS: "Odgađanje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom je neprihvatljivo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDSS smatra kako je odgađanje uklanjanja ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu u potpunosti neprihvatljivo.

Iz stranke poručuju kako za uklanjanje ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić da ne bi postale dio sistema Benčić: "Jasenovac nije slučajnost. Pozivam građane da kažu ne politikama mržnje" Milorad Pupovac O rezultatima izbora Pupovac: "Duhove koji su pušteni prije izbora treba vratiti u bocu"

"Doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine. Za uklanjanje te ploče s tim pozdravom postoji i obavezujući dogovor koalicijskih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu. Taj je dogovor temeljen na usuglašenoj obrani temeljnih vrijednosti Evrope nakon 2. svjetskog rata i vrijednosti ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma ili vrijeđanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima", poručuju iz SDSS-a.

Smatraju kako Vlada umjesto najave odgađanja treba najaviti njezino uklanjanje.

O uklanjanju ploče danas se oglasio i Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga koji od premijera Andreja Plenkovića traži "da zaštiti pripadnike HOS-a, sve hrvatske branitelje i dragovoljce te čast i poštenje pripadnika HOS-a, čija se imena nalaze na spomen-ploči u Jasenovcu"

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene