Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moraju imati pravo izbora'

SDP želi da žene imaju pravo izbora do kada raditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka žena ima pravo birati hoće li u mirovinu sa 65 godina ili ranije. Stav je to SDP-a, koji najveća oporbena stranka obećava pretočiti u zakon, dođe li dogodine na vlast.

Zakon koji izjednačava dob žena i muškaraca za odlazak u mirovinu tek je donesen, ali SDP poručuje - žene moraju imati pravo izbora. 'Tako treba biti sve dok se uvjeti rada i uvjeti života ne poboljšaju. U Hrvatskoj postoji niz djelatnosti u kojima rade isključivo žene gdje sasvim sigurno ne možemo očekivati da će raditi do svoje 65 godine', kaže potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog

>> Hrvati bi proračun spasili rezanjem mirovina i otpuštanjem

>> 'SDP ne traži smanjenje plaća i mirovina'

SDP svoju inicijativu za sada ne može pretočiti u zakon. Moći će tek kada, i ako dođu na vlast. 'Mi dobivamo podatke na prvoj razini koja je dostupna svima preko interneta, međutim ona druga i treća razina, koja vam je potrebna da bi napisali jedan ozbiljan zakon, nama u ovom trenutku kao oporbi nije dostupna', objašnjava Opačić.

Stručnjak za mirovinski sustav ovakav prijedlog ne podržava. 'Žene i u Hrvatskoj žive dosta duže od muškaraca, pa koliko god je njihov položaj vjerojatno teži nema razloga za ranijim umirovljenjem, žene u Hrvatskoj žive prosječno 79 godina, a muškarci u prosjeku 73, pa na taj način one ostvaruju uvjetno rečeno veća mirovinska prava', mišljenja je Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije, a poziva se na europsku praksu. 'Samo 5 zemalja u Europi ima različitu dob umirovljenja za muškarce i žene, to su Bugarska, Slovenija, Austrija, Italija i Velika Britanija', kaže Bejaković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene