Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG SPORNOG PRAVILNIKA

SDP traži sazivanje Odbora za poljoprivredu, Beljak poručuje: "Ministar Tolušić ponaša se kao muha bez glave"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krešo Beljak poručuje da je ministar Tolušić ovime pokazao kako ne zna što radi, jer je učinjena golema šteta hrvatskoj poljoprivredi, proizvodnji i izvozu.

Zbog pravilnika koji je Hrvatska uvela za uvoz iz "trećih zemalja" SDP-ovi zastupnici su zatražili sazivanje sjednice Odbora za poljoprivredu. Na njoj bi se trebalo raspravljati o kontroli voća i povrća odnosno pravilniku koji je s tim ciljem donijelo Ministarstvo poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Jagode - 2 sve popularnije Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu Presuda: Ilustracija - 2 Odluka Optužnog vijeća Afera Po babi i stričevima: Odbijeni prijedlozi obrane bivših ministara za izdvajanje dokaza

Iz Sabora je tijekom dana stigla i potvrda da će se u petak, 18. kolovoza, održati zajednička sjednica Odbora za poljoprivredu i Odbora za gospodarstvo.

Podsjetimo, ministri trgovine i poljoprivrede četiriju zemalja iz okruženja pozvali su Hrvatsku da hitno ukine odluku o skupljem fitosanitarnom nadzoru nad uvezenim voćem i povrćem, čija je cijena povećana s 90 na 2000 kuna.

"Šteta je nanesena hrvatskom ugledu, hrvatskom gospodarstvu, želimo odgovore zašto, koja je bila motivacija, kako to popraviti. I ako je zaista jedini način da saniramo te štete da se ta odluka povuče - želimo o tome razgovarati", kazao je Domagoj Hajduković (SDP).

Pravilnik Ministarstva poljoprivrede kritizirao je i HSS-ov Krešo Beljak. Poručuje da je ministar Tolušić ovime pokazao kako ne zna što radi, jer je učinjena golema šteta hrvatskoj poljoprivredi, proizvodnji i izvozu. Kao šef svih hrvatskih inspekcija, smatra Beljak, ministar je to trebao puno lagodnije i normalnije provesti, a time i postići rezultat koji bi bio povoljan za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju jer je na ovaj način napravio više štete nego koristi.

"Mislim da se ministar Tolušić ponaša kao muha bez glave. Kada se donosi pravilnik treba biti dobro pripremljen, vidjeti koje će sve posljedice to imati za izvoz. I onima koji su laici jako je dobro poznato da dobar dio hrvatskog uvoza ide u zemlje koje su nam na neki način objavile rat", kazao je Beljak.

Nisu svi protiv Tolušića

Stjepan Horvat iz Udruge povrćara grada Zagreba, jedan je od onih koji podržavaju Tolušićev potez. 

"Ministra Tolušića treba pohvaliti. Da smo barem prije destak ili petnaestak godina imali ovakvog ministra koji zaista brani i štiti naše proizvođače i brine se da ti proizvodi dođu na naše police. Do sada to nismo imali i imali smo velikih problema. Nismo ni pred zakonom bili jednaki", kaže Horvat, kojem nije jasno zbog čega su se pobunili uvoznici i izvoznici.

"I mi i u Hrvatskoj imamo kontrole, imamo inspekcije koje uzimaju naše proizvode i nose ih na analizu i oni moraju biti zdravstveno ispravni. Ne treba se nitko ljutiti. Ne znam zašto bi pred zakonom netko bio jednakiji od nas drugih. Svi pred zakonom moramo biti isti, moramo svi poštovati hrvatske zakone i tako se treba ponašati. A ovi koji su se digli na zadnje noge, ne znam čemu to. Oni trebaju štititi našu proizvodnju. A oni naš kvalitetan proizvod izvezu van, a onda nam proizvod vrlo upitne kvalitete uvezu u Hrvatsku. To naši građani komzumiraju. Oni su se obogatili na tim proizvodima koje bi trebalo generalno uništiti", oštar je Horvat koji smatra da su uvozni proizvodi upitne kvalitete.

Za proizvođače koji se protive Tolušićevom potezu Horvat kaže da oni ne rade na dobrobit hrvatskih proizvođača. "Oni moraju shvatiti da moramo naš proizvod zaštititi i svaka država, a naročito u EU, štiti svoje proizvođače. I naš ministar mora nas zaštititi i mi ćemo mu dati podršku", kaže Horvat.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene