Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP traži povlačenje zakona o udomiteljstvu iz procedure

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Klub SDP-a zatražio je danas od Vlade da iz saborske procedure povuče prijedlog zakona o udomiteljstvu jer se njime, drže u SDP-u, stvaraju pretpostavke da Hrvatska izgubi i ono malo udomitelja koliko ih ima danas.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ocijenila da Vladin prijedlog zakona zaustavlja proces deinstitucionalizacije udomiteljstva, te onemogućava rast broja udomitelja, kako djece, tako i starijih osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Drama u Japanu Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Farmaceutski div povukao ih iz prodaje, sve se istražuje Igračke i natpis za preminulu djevojčicu HOĆE LI SE IŠTA PROMIJENITI? Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

Upozorila je da, suprotno načelu da je za brigu o djecu obitelj
najbolje okruženje, sve više djece zbrinuto u domovima, iako je, kaže, udomiteljska obitelj puno kvalitetnija za razvoj i život djeteta. 

Opačić prigovara i da se "getoiziraju" djeca s poteškoćama u razvoju, budući da predloženi zakon odvaja licence za zdravu i djecu s poteškoćama u razvoju.

Kritizirala je i najavu plaćanja edukacije za 40-tak djelatnika
centara socijalne skrbi, jer se taj novac, smatra, oduzima
udomiteljima kojima je više potrebna edukacija kako bi mogli raditi s djecom.

SDP-ov zastupnik Zvonimir Mršić prozvao je Vladu da zagovara nejednak tretman spram djece koja su zbrinuta u domovima i onih u udomiteljskim obiteljima - dijete o kojemu skrbi udomitelj od države mjesečno prima od 1400 do 1920 kuna, a u domu između šest i jedanaest tisuća kuna.

Ističe i da u zadnje četiri godine nije povećana osnovica za djecu u udomiteljskim obiteljima, dok je za djecu u domovima rasla sukladno rastu državnog proračuna.

Mršić smatra da bi zakon o udomiteljstvu trebalo urediti tako da razlikuje udomiteljstvo djece od onog za starije osobe, te definirati radni status udomitelja koji su za srkb o štićenicima stručno obrazovani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene