Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP traži od Vlade da poduzme konkretne mjere za zaštitu standarda građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je zatražio od Vlade da hitno aktivira sve mehanizme kako bi obranila životni standard građana uslijed rasta cijena naftnih derivata, optužujući vladajući HDZ za izostanak strategije i ideje kako suzbiti negativne učinke poskupljenja na standard građana.

"Vlada se ponaša kao noj s glavom u pijesku i čeka da cijena dizela i euro dizela prijeđe dvocifrenu brojku - više od deset kuna", rekao je SDP-ovac Šime Lučin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera na aferu 'Premijerka ne zna što joj se događa u Vladi, ali zna od prije 9 godina?!' Slika nije dostupna Rasprava na drugo čitanje Zakon o navijačima: HDZ za represiju, SDP za prevenciju

"Očito je da Vlada ni malo ne brine za standard građana, ono za što su pozvani da vode računa. Možda u Vladi misle da poskupljenje naftnih derivata ne utječe na standard", istaknuo je Lučin.

Vladu je pozvao da se što skorije očituje, a Sabor što prije raspravi SDP-ovu interpelaciju kojom ta stranka traži donošenje hitnih mjera kojima bi se utjecalo na negativne učinke rasta cijena energenata.

Kao jednu od bitnijih mjera u SDP-u predlažu da se Vlada odrekne dijela prihoda od trošarina na naftne derivate, odnosno da PDV na naftu obračunava na nabavnu cijenu, a ne na konačni proizvod.

Lučin tvrdi da bi na taj način, ovisno o derivatu, njihova cijena pala za pola kune do jedne kune, pa bi, primjerice, cijena eurodizela bila manja za 6 posto, a eurosupera za 8 posto.

"Ako nemaju rješenja, neka pročitaju našu interpelaciju, a ako ne znaju ni tada, neka otiđu", poručio je Lučin Vladi i aktualno stanje na tržištu energenata ocijenio katastrofičnim, upozoravajući da će se veće cijene dizela i lož ulja negativno odraziti na cijelo gospodarstvo, a time i na standard građana.

Zvonimir Mršić je u ime SDP-a izrazio "najoštriji prosvjed" jer se Sabor, kako je rekao, cijelo današnje prijepodne bavio za građane potpuno bespredmetnom raspravom o tome je li svečanije bleiburšku tragediju obilježavati subotom ili nedjeljom, umjesto da se bavi ključnim problemima u društvu. "Sabor se konačno treba početi baviti onim što je važno za građane", poručio je Mršić.

Vladu je prozvao da "čini propust nečinjenjem", da samo pronalazi izgovore zašto građani žive sve lošije i za svoje plaće i mirovine mogu kupiti sve manje, a ne poduzima ništa kako bi im zaštitila standard.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene