Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon uhićenja u HAC-u

SDP traži od Sabora da smijeni ministra Kalmetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP će danas u saborsku proceduru uputiti zahtjev za smjenom ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, kojega smatra politički odgovornim za, kako kažu, teški kriminal i korupciju u njegovu resoru cestogradnje, željeznica i poštanskih usluga.

SDP-ovci Željko Jovanović i Josip Leko su, na konferenciji za novinare, izvijestili su da će u zahtjevu Saboru zatražiti da Kalmeti iskaže nepovjerenje, jer ga smatraju politički odgovornim za 'teške kriminalne i koruptivne radnje' u cestogradnji (HAC i HC) i HŽ-u, kao i za učestale željezničke nesreće, te za loše stanje u Hrvatskim poštama i na tržištu poštanskih usluga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenuta istraga Prskalu i Lovrinčeviću određen jednomjesečni pritvor Slika nije dostupna Priprema se strategija Slučaj HAC: Branimo se iskrenošću

>> 'Nisam odgovoran, ne dam mandat na raspolaganje'

'Ministar Kalmeta već šest godina vodi resor u kojemu je stvorio blagodatnu klimu za procvat korupcije i kriminala, ali on o tome ništa ne zna. Njega vozaju vozači, premazuju ga državni tajnici, u uredu državnog tajnika kojega je on imenovao, 'skladno i konstruktivno' se namještaju poslovi HDZ-ovim sponzorima i stranačkim dužnosnicima', rekao je Jovanović.

'Kalmeta je u jednom trenutku zaista rekao istinu, da je zbog klime smijenio čelništvo HAC-a. Da, zbog klime koja je vrlo dobro pogodovala razvoju korupcije koju je on njegovao u svom resoru', dodao je. Kalmetino i HDZ-ovo negiranje odgovornosti za brojne afere Jovanović smatra porukom da Vlada nema namjeru stati na kraj korupciji i kriminalu.

'Nastavi niz' - nova igra u Hrvatskoj

'Nastavi niz' mogla bi biti nova igra u Hrvatskoj koju bi mogao patentirati HDZ, jer od Vukelićeva Brodosplita, Rončevićevih kamiona, Polančecove Podravke, stižemo do Kalmetinih tvrtki za koje je on sam izjavio da nije u stanju kontrolirati što se događa u HAC-u, HC-u, HŽ-u, Jadroliniji, zračnim lukama i još 20-tak tvrtki u njegovoj zoni odgovornosti, a u svima njima imamo korupciju i različite oblike kriminala', kazao je.

Jovanović uvjerava da je šteta koju je HDZ, zbog kriminala i korupcije, nanio Hrvatskoj u zadnjih šest godina veća od cijelog proračuna za iduću godinu te da je Vladi, 'bez obzira vodio li ju Ivo ili Jadranka, jedino bitno čuvanje fotelja'. 'Opravdanje da nisu znali da korupcija, u kojoj sudjeluju ljudi koje su upravo oni izabrali da upravljaju državnim tvrtkama ili ih nadziru, dokaz je da ili su nedorasli funkcijama koje obnašaju ili im funkcije služe samo za osobno bogaćenje i stranačku korist', rekao je. Očekuje da će vrlo brzo nakon predsjedničkih izbora uslijediti i parlamentarni, na kojima će građani smijeniti aktualnu vlast.

Leko: Idemo jednog po jednog ministra skidati

Leko ističe da demokratski standardi i u Hrvatskoj i u EU zahtijevaju da političari, posebno oni na izvršnim funkcijama, snose političku odgovornost za svoj resor, bez obzira jesu li izravno krivi za nezakonitosti. Smatra da su jučerašnja uhićenja u HAC-u koordinirana između Vlade i Državnog odvjetništva, a kako bi se umanjila šteta za Vladu i njezina odgovornost što slične mjere nije poduzela i ranije.

'Šteta se ne može prekriti postupcima koji su koordinirani s DORH-om, nego izvršna vlast mora biti samostalna i morala je djelovati puno prije nego je afera izbila van', kazao je.

Upitan zašto SDP ne traži odgovornost i smjenu cijele Vlade nego, kao i u slučaju Damira Polančeca, samo jednog ministra, Leko je odgovorio: 'Jednog po jednog'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene