Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Sa 10 na 5 posto

SDP: Smanjiti kvotu za raspisivanje referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav jednoglasno je utvrdio prijedlog ustavnih promjena, koji će po riječima predsjednika Odbora Vladimira Šeksa na plenarnu raspravu već sutra, kad bi Hrvatski sabor trebao i donijeti izmijenjeni Ustav.

Josip Leko (SDP) najavio je da će Klub SDP-a amandmanom Saboru predložiti da se potrebni postotak birača koji mogu zatražiti raspisivanje referenduma sa sadašnjih deset smanji na pet posto, ali uz određena ograničenja. Nije mogao precizirati o kojim je iznimkama riječ, jer Klub SDP-a još nije utvrdio amandman. Na prošlotjednoj sjednici Odbora upozoreno je da Ustav ne bi smio dopuštati raspisivanje referenduma kojim bi se mogla ograničiti ljudska i manjinska prava, međunarodni ugovori i td.

Pročitajte i ovo Davor Dretar amandmani na proračun Mami li HDZ na ovaj način stranke za koaliciju? "Smatram uvredljivim da nas se stavlja u kontekst mogućih žetončića" Slika nije dostupna Prijepori oko Ustava Izglasan Ustav RH: Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe

Na upit što će SDP napraviti ako većina odbije taj amandman, Leko je rekao da ne želi špekulirati dok ne vidi argumente drugih. O tome hoće li SDP-ov amandman biti prihvatljiv HDZ-u nije želio nagađati ni Šeks, koji je prije prošlotjedne sjednice Odbora bio najavio da će HDZ podržati smanjenje praga za referendum na zahtjev birača. Danas je, međutim, podsjetio da su na sjednici Odbora prošlog tjedna 'izneseni ozbiljni razlozi' protiv takvog rješenja.

Ograničavanje mogućnosti raspisivanja referenduma

'Zbog delikatnosti i složenosti materije, odlučili smo da ipak nećemo prihvatiti amandman. Sutra će SDP podnijeti novi amandman da se kvota ipak smanji, ali da se ograniči mogućnost raspisivanja referenduma. Hoće li se takav amandman prihvatiti, odlučit će ovlašteni predlagatelji. Ja to ne mogu prejudicirati', rekao je Šeks. Najavio je da će hrvatska Vlada na popodnevnoj sjednici predložiti još neke amandmane na prijedlog ustavnih promjena, ali nije htio precizirati o čemu se radi.

Odbor za Ustav odlučio je 30. lipnja pozvati na razgovor kandidate za ustavnog suca - odvjetnika Branka Čizmića, suca Županijskoga suda Mirka Klinžića, sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić, državnoga tajnika u Ministarstvu pravosuđa Zorana Pičuljana i sutkinju Ustavnog suda Nevenku Šernhorst. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene