Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP predstavio industrijsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić danas je na Sljemenu predstavio industrijsku politiku stranke, ističući da su ulaganje u prerađivačku industriju, rasterećenje poduzetnika i ciljano obrazovanje pretpostavke bez kojih je nemoguć gospodarski razvoj Hrvatske.

Postojeće stanje hrvatskog gospodarstva, po Jurčiću, karakterizira brži rast potrošnje od proizvodnje, rast vanjskotrgovinskog deficita, vanjskog duga i zaduženosti građana te niska efikasnost i nepovoljna struktura investicija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

Iako priznaje da je HDZ-ova vlada smanjila vanjski dug središnje države, Jurčić je ustvrdio da je država istodobno počela s intenzivnim zaduživanjem na domaćem tržištu, pa je, tvrdi, ukupan dug središnje države, s 34,7 milijardi 2003., do 2007. porastao na 59,7 milijardi kuna.

"Istodobno je udvostručena i zaduženost stanovništva pa već sada, ako ne povećamo proizvodnju, možemo reći da smo potrošili svoju budućnost", kazao je.

Kako bi osigurao razvoj i povećanje životnog standarda, SDP namjerava usmjeravati investicije u proizvodne djelatnosti, i to u gospodarske grane s visokom dodanom vrijednošću.

Kao jedan od instrumenata kojima će SDP ostvariti ciljeve svoje industrijske politike, Jurčić je naveo i uvođenje poreza na kapitalnu dobit, koji stranka namjerava preusmjeriti i u porezno rasterećenje poduzetnika.

Jurčić je obećao i ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, a kao socijalnu mjeru naveo je ukidanje administrativne pristojbe u zdravstvu, također na temelju poreza na dobit.

Industrijske politike po pojedinim regijama predstavili su SDP-ovi koordinatori po izbornim jedinicama.

Obećali su, među ostalim, osnivanje agencija koje će pomagati drvno-prerađivačkoj i tekstilnoj industriji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, te agencije za razvoj kontinentalnog turizma, brže razminiranje zemljišta u Slavoniji i Baranji, privatizaciju velikih turističkih tvrtki u primorju i Istri, te zaštitu zemljišta u Dalmaciji.

Jurčić je najavio da će SDP za desetak dana predstaviti i svoju politiku regionalnog razvoja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene