Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP predlaže zakon o izjednačavanju mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o izjednačavanju mirovina starih i novih umirovljenika, na način da bi tzv. novi umirovljenici, koji su u mirovinu otišli nakon 1. siječnja 1999., uz osnovnu dobivali i državnu mirovinu.

SDP-ovac Davorko Vidović je na konferenciji za novinare pojasnio da bi novi umirovljenici, zaključno s onima koji mirovine počnu dobivati iz drugog mirovinskog stupa (što se očekuje 2009.), primali mirovinu u dva dijela - uz osnovnu primali bi i državnu mirovinu koja bi se određivala u iznosu 30 posto od proračunske osnovice za kalendarsku godinu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju

Takvo određivanje mirovine pratila bi dva korektivna faktora. Prvi bi se odnosio na godinu odlaska u mirovinu, pa bi, primjerice, oni koji su u mirovinu otišli 1999. imali 'faktor jedan' i mirovina bi im porasla za oko tisuću kuna.

Drugi korektivni faktor ovisio bi o godinama mirovinskog staža (faktor 0,025 po godini staža).

Vidović tvrdi da bi, po toj računici, mirovine novih umirovljenika porasle od sto do tisuću kuna.

Takve bi se mirovine usklađivale svake godine, u skladu s promjenama proračunske osnovice.

Vidović je kazao da bi oko 336 tisuća novih umirovljenika, koliko ih je danas, te između 35 i 40 tisuća njih svake iduće godine, dobivali rješenje HZMO-a na kojega bi se mogli žaliti, što je, ističe, mogućnost koju nemaju na rješenja o povratu duga koji im je osigurala HDZ-ova vlada.

SDP-ov zakon na snagu bi stupio 1. siječnja 2007., a za njegovo provođenje u idućoj bi se godini iz državnog proračuna trebalo izdvojiti oko 1,3 milijarde kuna.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan smatra da, s obzirom da je Vladin prijedlog proračuna za 2007. za deset milijardi kuna veći nego ovogodišnji proračun, to ne bi ugrozilo državne financije.

Istaknuo je da SDP zakon predlaže upravo sada kako bi se obveza izjednačavanja mirovina uvrstila u proračun za iduću godinu.

"Ova tema ne zaslužuje da bude predmet stjecanja izbornih poena jer ti ljudi ne mogu čekati godinu dana i predizbornu kampanju", rekao je Račan, naglasivši da je osnovna nakana SDP-a osigurati da se za jednak rad i jednak radni staž prima jednaka mirovina.

Zamoljen za komentar HDZ-ovih najava o okupljanju umirovljenih generala 'pod barjakom' te stranke , Račan je kazao da je principijelni stav SDP-a kako je vrijeme da se "prestane s manipulacijama braniteljima i Domovinskim ratom te političkim podjelama među braniteljima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene