Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

SDP traži da se provjeri Ante Ramljak: "Otkad je 'pajdo' došao na čelo Agrokora, njegova bivša tvrtka ima 10 puta veću zaradu"

Arsen Bauk i Peđa Grbin (Screenshot Facebook)
Arsen Bauk i Peđa Grbin (Screenshot Facebook)
Aktualno Galerija +0 Arsen Bauk i Peđa Grbin (Screenshot Facebook) Galerija 1/1 >>
SDP traži da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispita odnos Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka s osobama koje se zapošljavaju direktno ili putem posrednika u Agrokoru, kao i porijeklo njegove imovine. Kako se Povjerenstvo već ranije proglasilo nenadležnim, Klub SDP-a uputio je u proceduru izmjene Zakona o sprječavaju sukoba interesa.

Klub zastupnika SDP-a poslao je u saborsku proceduru izmjene Zakona o sprječavaju sukoba interesa prema kojima bi se nadležnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa proširila i na izvanredne povjerenike u trgovačkim društvima od strateškog interesa u kojima se provodi postupak izvanredne uprave. Preciznije, i na Agrokor i izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka koji se našao pod lupom zbog visokih savjetničkih naknada te angažiranja bivše tvrtke u kojoj je radio.

"S obzirom na najnovija događanja u vezi s radom izvanrednog povjerenika, predlažemo dopunu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Donesimo ga po hitnom postupku i omogućimo Povjerenstvu da provjeri je li sve ono što je radio Ante Ramljak u skladu sa zakonom, da podnese svoju imovinsku karticu, kakvu imovinu ima, kako ju je stjecao, a ispitali bi se i njegovi odnosi s osobama koje se direktno ili putem posrednika zapošljavaju u Agrokoru. Čuli smo i premijera koji isto kaže da mu neke stvari nisu jasne", rekao je zastupnik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare u Saboru.

SDP je još u studenom od Povjerenstva zatražio očitovanje o tome primjenjuje li se Zakon o sprječavanju sukoba interesa na povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka. Povjerenstvo je tada donijelo zaključak da nije nadležno za odlučivanje o sukobu interesa izvanrednog povjerenika jer se on ne smatra dužnosnikom.

"Povjerenstvo bi propitivalo način na koji Ramljak radi svoj posao. U 2016. je njegova bivša tvrtka imala prihode od 1,3 milijuna kuna, a u 2017., jer je njihov pajdo došao na čelo Agrokora, imali su 10 puta veću zaradu, 13 milijuna kuna", ustvrdio je Grbin.

Njegov kolega Arsen Bauk pozvao je parlamentarnu većinu da završi započeti izbor novog sastava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa "jer ima indicija da će imati više posla nego do sada".

"Do danas nije bilo nikakvih konkretnih razgovora između Kluba SDP-a i parlamentarne većine o imenima. Sabor je u posljednjih nekoliko godina prihvaćao izvješća povjerenstva i da bi svaki drugačiji izbor osim da se nastavi rad u sastavu kao do sada ili djelomično istom bio dokaz da je Sabor to prihvaćao s figom u džepu i pokazao bi svoje licemjerje", kazao je Bauk.
 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene