Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez podrške

SDP o proračunu: 'Prijedlog je udar na najsiromašnije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada u četvrtak je predstavila novi proračun. Izazvao je brojne reakcije, a iz oporbe tvrde da je praktički prepisan od njih.

'Donošenje Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu' bila je tema konferencije za novinare koju je u Hrvatskom saboru održati Klub zastupnika SDP-a. Na konferenciji su govorili saborski zastupnici Branko Grčić, Boris Lalovac i Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Milanka Opačić poručila je da se prvi puta uzima 100 milijuna kuna od socijalnih naknada, odnosno da se uzima najsiromašnijima. Dodala je da se udara i na sredšnjoškolce kojima se ukida naknada za prijevoz, ali i na dječji doplatak.

'Smanjena su sredstva za aktivne politike zapošljavanja. Zanima me je li ministrica svjesno obmanjivala javnost', zapitala se Opačić koja je napomenula i da su obrazovanje i znanost ostali bez 170 milijuna kuna, iako je ova Vlada najavljivala povećanje iznosa sredstava.

Branko Grčić objasnio je da je proračun temeljen na jako optimističnim očekivanjima rasta BDP-a od oko 3 posto i dodao kako sve dolazi u pitanje ako se to ne ostvari.

'Ne možemo podržati ovakav proračun koji nema nikakvih reformskih zahvata, a udara se po najsiromašnijima', poručila je Opačić.

Bivši ministar financija Boris Lalovac rekao je da je prihodovna strana proračuna precijenjena, a rashodovna podcijenjena.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak predstavila prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu u kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a.

'Što se tiče inflacije, predviđamo blagi pozitivan iznos, 0,1. Nešto viši je iznos deflatora. Sigurno za nas puno važniji bi trebao biti rast zaposlenosti, planiramo da bude nešto preko 1 posto. Pred nama je velik posao kako bi utjecali na povećanje potencijalnog rasta gospodarstva', rekao je na predstavljanju ministar financija Zdravko Marić.

'Ozbiljnih zahvata u ovom proračunu nema, to se vidi već na prvi pogled. Imamo tu restrukturiranje rashodne strane proračuna drugim riječima, jedan dio novih rashoda se kompenzira određenim uštedama u nekim drugim stavkama, međutim u ovom trenutku ne vidimo kako se te uštede kane realizirati', rekao je u četvrtak Branko Grčić (SDP).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene