453412
453412
453412
453412
453412

''FAJT'' MEĐU OPORBOM OKO FOTELJA Živi zid traži previše, HNS želi potpredsjednika Sabora

  • , 13.10.2016., 13:21
  • Autor:
  • komentara

Uoči konstituirajuće sjednice Sabora, sastala se oporba kako bi se među sobom dogovorili o kvotama u saborskim tijelima.

 
 
 
 
Ivan Vrdoljak o raspodjeli mjesta u Saboru (Video: Dnevnik.hr)
Ivan Vrdoljak o raspodjeli mjesta u Saboru (Video: Dnevnik.hr)

U Saboru je održan sastanak dijela oporbe oko podjele saborskih funkcija u odborima. Sastali su se predstavnici Živog zida i SDP-a, no nisu postigli nikakv dogovor.

Navodno su iz Živog zida tražili mjesta potpredsjednika i predsjednika u nekoliko odbora što nije prošlo kao prijedlog.

Oko 14 sati sastaju se HNS i SDP radi dogovora oko istih pitanja. HNS ne želi odustati od mjesta potpredsjednika Sabora dok dio SDP-a smatra da im pripadaju oba mjesta. Hoće li se dvije stranke dogovoriti ili ne, ovisi dijelom o današnjem sastanku, ali i o odluci kluba zastupnika SDP-a koji se sastaje u petak ujutro.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, kazao je danas da očekuje da će HNS, kao i u prošlom sazivu, s obzirom na sličan omjer snaga, dobiti mjesto potpredsjednika Sabora te dva predsjednička mjesta u odborima.

"Dobro je da u predsjedništvu Sabora, u kojem sjede predsjednici i podpredsjednici imamo predstavnike konzervativne hrvatske politike u liku i djelu HDZ-a i MOST-a, da imamo predstavnika socijaldemokracije, SDP, i da imamo predstavnika liberalno-građanske politike u predstavniku Hrvatske narodne stranke. Tek tada to predstavništvo Sabora predstavlja najširu moguću lepezu hrvatske politike", kazao je Vrdoljak.

Najsigurnija Milanka Opačić

Oporba će u Saboru dobiti dva potpredsjednička mjesta i 13 odbora. Tako je dogovoreno na konzultacijama u srijedu. Jedan potpredsjednik Sabora bit će sigurno iz redova SDP-a, a to bi mogla biti Milanka Opačić, koja je istu funkciju imala i u prošlom sazivu Sabora.

Premda je HSS dao podršku HDZ-ovom mandataru Andreju Plenkoviću, pet zastupnika te stranke formalno ipak pripada oporbi te će s njome dijeliti mjesta u saborskim tijelima.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se