Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

SDP vs. HNS Žele oba potpredsjednika Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinju pregovori vladajućih i oporbe oko saborskih pozicija. Danas se sastaju SDP i HDZ, odnosno njihovi predstavnici Gordan Jandroković i Igor Dragovan. Treba dogovoriti podjelu kako potpredsjedničkog tako i mjesta u odborima.

HDZ, doznajemo, sastanak organizira s očekivanjem da je SDP okupio i sve uskladio s ostatkom oporbe, no spremni su i s ostalim strankama razgovarati pojedinačno.

HNS, IDS, Živi zid, zapravo cijela Jedina opcija ni na kakve konzultacije nisu pozvani. Baš kao ni HSS. Njih pak SDP ne smatra oporbom i ne žele im dati niti jedno mjesto u odboru iz kvote oporbe jer smatraju da tko da potpise za mandatara i glasuje za Vladu nije oporba.

No, SDP nije razgovarao ni sa svojom bivšim koalicijskim partnerom HNS-om.

Naime, u HNS-u poručuju kako smatraju da im kao drugoj po veličini stranci u oporbi pripada mjesto jednog oporbenog potpredsjednika Sabora. U uskoro bivšem sazivu Sabora to je bila Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Trenutačno se kalkulira unutar HNS-a s nekoliko imena. Navodno bi potpredsjednik Sabora bio predsjednik stanke Ivan Vrdoljak, a predsjednica kluba zastupnika Vesna Pusić. No, ni u toj stranci ne misle svi jednako. Postoji opcija koja smatra da bi potpredsjednik Sabora trebao biti Milorad Batinić. Njega navodno želi jaki HNS sjeverne Hrvatske. Nije ni Vesna Pusić potpuno isključena iako se moglo čuti i kako bi HNS nakon lokalnih izbora na to saborsko mjesto stavio Matiju Posavca koji je najavio da se više neće kandidirati za međimurskog župana.

No, plan HNS-a čini se sve slabiji jer SDP smatra kako njihovoj stranci pripadaju oba potpredsjednička saborska mjesta.

Najsigurnija Milanka Opačić?

Postoje i neslužbena imena pa se tako može čuti da je najsigurnija Milanka Opačić kao jedna od najdugovječnijih zastupnica SDP-a koja je i u mandatu na izmaku obnašala funkciju potpredsjednice Sabora. Uspije li SDP u naumu da dobije oba potpredsjednička saborska mjesta, dio stranke na toj poziciji vidi Branka Grčića, a može se čuti kako to nije mrsko ni samom Zoranu Milanoviću koji, iako je u postupku odlaska iz SDP-ova vrha, planira voditi klub zastupnika u Saboru dok stranka ne izabere novog predsjednika.

U samom SDP-u nisu svi skloni otvaranju sukoba s HNS-om zbog potpredsjedničkog mjesta u Saboru, no sve je glasnija skupina onih koji smatraju kako je zapravo SDP jedina sigurna oporba u Saboru.

Ne treba zanemariti ni ljutnju unutar stranke, prvo na HSS zbog davanja potpisa HDZ-u, potom na HSU čiji je zastupnik napustio Narodnu koaliciju, ali na kraju i na HNS koji sve glasnije poručuje da će na izbore samostalno, a kako su i sami njihovi dužnosnici progovorili - dođe li do nestabilnosti unutar Vlade, spremni su radije na preslagivanje u kojem bi sudjelovali, a ne na nove izbore.

Dogovori oko odbora počinju, dakle, danas na relaciji SDP-HDZ, a ne budu li mogući, HDZ će razgovarati i s ostalim strankama.

Običaj je bio da se potpredsjednička mjesta izglasuju dogovorno bez natezanja i preglasavanja, no ne uspiju li se HNS i SDP dogovoriti, HDZ bi mogao biti taj koji će svojim glasovima izabrati oporbenog predsjednika Sabora.

Tatjana Krajač važan je dio top reportera informativnog programa Nove TV. Njezinu novinarsku svakodnevicu čini praćenje rada Vlade, Sabora, predsjednika i političkih stranaka. Dosad je odradila četiri predsjedničkih izbora te pet parlamentarnih izbora u koje ne ubraja lokalne, a vrijedno je pratila i dva puta europske izbore. Imala je priliku pratiti i dio američke predsjedničke utrke kao jedini novinar iz Hrvatske na prvoj debati u Denderu između Obame i McCaina, a uz kolegicu Ivanu Petrović pratila je i suđenja generalima u Haagu te sudjelovala u brojnim projektima Nove TV - od izbora, do ulaska u EU, što je uključivalo izvještavanje i u Hrvatskoj ali i usporedno u europskom parlamentu i drugim europskim institucijama.

 
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene