Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet za zaštitu okoliša

SDP: Hrvatskoj treba politika uravnoteženog regionalnog razvoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je prijeko potrebna snažna politika uravnoteženog regionalnog razvoja te koncept održivog razvoja koji se temelji na obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša, zaključeno je na današnjoj tribini SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša na temu 'Mogućnosti održivog regionalnog razvoja Republike Hrvatske'.

Sudionici tribine u raspravi su isticali potrebu smanjenja velike polarizacije u razvoju između hrvatskih regija, nasuprot povećavanju tih razlika iz godine u godinu. 'Hrvatska nema politiku uravnoteženog razvoja', poručio je član SDP-ova Savjeta Petar Kurečić, iznijevši podatke iz 2007. po kojima je čak 17 od ukupno 21 hrvatske županije, uključujući i Zagreb, imalo ispodprosječnu razinu BDP-a - s 84,4 posto državnog teritorija i 67,8 posto stanovništva ostvarivale su samo 52,1 posto hrvatskog BDP-a. Upozorio je da je, po udjelu u državnom BDP-u, razlika između Zagreba i Brodsko-posavske županije čak 314 posto, a kada se ta računica spusti na razinu općina, razlike se penju i do 800 posto.

Pročitajte i ovo Spremnici za odvajanje otpada - 2 Dobro gospodarenje Svaki otpad ima svoje mjesto u kanti: Dva grada to su dobro uvježbala, a građanima bi se to uskoro moglo i dobro isplatiti Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ

Kurečić je kao 'najveću problemsku regiju' naveo Slavoniju i Baranju (najmanji BDP), naglasivši da toj regiji hitno treba pomoć države kroz politiku poticanja regionalnog razvoja. Po nerazvijenosti slijede Kordun i Banovina, istočni dio Like te Dalmatinska zagora. Spas vidi u uravnoteženom regionalnom razvoju kroz plansko djelovanje države te lokalne i regionalne samouprave prema manje razvijenim krajevima, u fiskalnoj decentralizaciji, te prestanku prakse da se proračunska sredstva dodjeljuju po političkom ključu.

Predsjednica SDP-ova Savjeta Mirela Holy izvijestila je da moderni teoretičari održivog regionalnog razvoja zagovaraju tranziciju od gospodarskog prema ekologističkom konceptu. Taj se koncept temelji na javnim i privatnim investicijama u projekte energetske učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije, sustavima gospodarenja otpadom te dekarbonizaciji prirode.

Nužan preduvjet toga je, istaknula je, decentralizacija države, otvaranje radnih mjesta u ekološkim industrijama, posebno ekološki uzgojene hrane i sirovina, te otpor prema po čovjeka i prirodu štetnim industrijama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene