Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada tvrdi da ništa ne taji

SDP: 'Demarš nanosi ozbiljnu štetu odnosima Hrvatske s EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosor je ocijenila da bi bilo 'apsurdno' da Vlada skriva dokumente koji bi joj otežali dovršetak pristupnih pregovora s EU-om: 'Ono što imamo dajemo, što nemamo ne možemo dati'

'Petljanje oko topničkih dnevnika nanosi ozbiljnu štetu hrvatskoj poziciji u odnosima s EU, a s druge strane vidimo da Vlada ponovno taji hrvatskoj javnosti ozbiljne činjenice koje javnost treba znati', izjavio je predsjednik SDP-ova Savjeta za pravosuđe i civilno društvo Ivo Josipović u središnjici stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskaznicu mu uručila premijerka Produbio odanost: Ministar Popijač postao član HDZ-a Slika nije dostupna Na prigodnoj svečanosti Šimonović prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a

Josipović je istaknuo da SDP, kao ni cijela hrvatska javnost, nije znao za taj demarš, da o njegovu postojanju nije bio informiran.'Riječ je o jednoj novoj nesretnoj epizodi hrvatske vanjske i unutarnje politike', kazao je.

Šimonović: Demarš nije ultimatum nego poticaj

Hrvatska je primila demarš EU, koje je Zagrebu predalo češko predsjedništvo, ali to ne znači zatvaranje europskih vrata Hrvatskoj nego poticaj za što bržim otvaranjem poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, rekao je danas ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Šimonović je to izjavio nakon što su neki mediji objavili vijest da je Hrvatska tjedan dana tajila podatak da je iz Europske unije stigao demarš Hrvatskoj zbog topničkih dnevnika, dodajući: 'ništa se ne taji'.

>> Vlada tajila ultimatum EU o topničkim dnevnicima

'Demarš nije ultimatum, nego pravno politička diplomatska forma kojom se želi poslati snažna poruka koja ne mora nužno biti negativna. Dapače, u ovom demaršu se pozdravlja dogovor između hrvatskih organa i haaškog tužitelja Serga Brammertza oko identifikacije 23 ključna dokumenta i daljnji napori da se vjerodostojno protumači sudbina tih dokumenata', rekao je Šimonović.

Dodao je da se hrvatsku vladu poziva da se taj dogovor što prije provede. Dakle, rekao je ministar, to nikako nije zatvaranje vrata Hrvatskoj nego zapravo poticaj da bi se što brže otvorilo poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i temeljna prava.

Europska komisija već je dala zeleno svjetlo, a neke države još čekaju stav tužitelja Brammertza o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, kazao je ministar, te dodao da možemo očekivati u idućim tjednima napredak u smislu otvaranja poglavlja 23. Treba još rasvijetliti što je s onim dokumentima koji su postojali, a sada nisu dostupni hrvatskim vlastima, zaključio je hrvatski ministar.

Kosor: Bilo bi apsurdno da Vlada skriva skriva dokumente koji otežavaju kraj pregovora

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor novinarima nije izravno ni potvrdila ni opovrgnula navode iz hrvatskih medija da je Europska unija 27. veljače uputila demarš vladi zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom oko topničkih dnevnika i da je vlada to čuvala u najstrožoj tajnosti.

'Hrvatsku vladu zanima jesu li postojali ti dokumenti, i ako su postojali gdje su', rekla je Kosor novinarima nakon što je otvorila neformalni skup ministara obrane zemalja jugoistočne Europe u hotelu Westin.'Sve što pronađemo ćemo u skladu sa Zakonom o suradnji s Haaškim sudom i proslijediti', istaknula je potpredsjednica vlade.

Kosor je ocijenila da bi bilo 'apsurdno' da Vlada skriva dokumente koji bi joj otežali dovršetak pristupnih pregovora s EU-om. 'Ono što imamo dajemo, što nemamo ne možemo dati', naglasila je Kosor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene