457613
457613
457613
457613
457613

SDP BIRA "POBJEDNIČKU FORMULU" Hoće li već danas biti poznat nasljednik Zorana Milanovića?

  • , 19.11.2016., 07:27
  • Autor:
  • komentara

Članovi SDP-a danas biraju novog predsjednika ili predsjednicu. Za poziciju na kojoj je sjedio Zoran Milanović, bori se sedmero kandidata. Svaki od njih obećava velike promjene.

 
 
 
 
Tko će naslijediti Zorana Milanovića? (Video: Dnevnik Nove TV)
Tko će naslijediti Zorana Milanovića? (Video: Dnevnik Nove TV)

Onoga tko će preuzeti mjesto lidera oporbe i ljevice - članovi SDP-a će izabrati izravno po principu jedan član - jedan glas. Tko će naslijediti Zorana Milanovića, postati novi šef oporbe, a u budućnosti možda i hrvatski premijer danas odlučuju u toj stranci.

"Nema jasnog favorita, jer da se profilira jedna osoba koja ima ono nešto, kako ste vi to lijepo pitali, onda bismo imali jednog ili dva kandidata", smatra politički analitičar Tihomir Cipek.

Umjesto toga, kandidata je sedmero. Hoće li biti lako ući u cipele Zorana Milanovića, kandidati u SDP-u vide šaroliko. "Mislim da je imam veći broj noge. Ali ono što očekujem (smije se), mislim, da se malo našalim. Sasvim sigurno SDP-u treba veća potpora nego što je do sad imao, moramo vratiti povjerenje među članice i članove", kaže Davor Bernardić.

U utrku u kojoj svaki član bira svojeg favorita, krenuli su s različitih pozicija. "Razgovarao sam s tisućama članova i to je najdragocijenije u ovoj kampanji", rekao je Orsat Miljenić.

Ranko Ostojić i danas je među članovima na Korčuli. Svi kandidati u pretkampanji i kampanji obišli su članstvo, održali pet velikih debata. "Bez obzira koliko ljudi me poznavali od ranije, rekao sam bitne elemente u svojoj političkoj kampanji", ističe Tonino Picula.

"Vidljivo je da su neki kandidati imali više materijalnih i financijskih resursa pa su uspjeli obići cijelu Hrvatsku i sve naše organizacije. Ja se nadam da u budućnosti upravo taj aspekt neće biti presudan", istaknula je Karolina Leaković.

Svi oni žele SDP koji će pobjeđivati HDZ i kada, kako kažu, nije na koljenima. "Na način da SDP postane ponovno aktivistička stranka, stranka koja je okrenuta prema građanima i da postane stranka jakih lokanih organizacija", kaže Gordana Sobol.

"Vraćanje opet na lijevi centar i naravno politike koje su u službi ljudi", dodaje Vesna Škulić.

Slabili bi utjecaj predsjednika, a jačali stranačka tijela. No ta formula ne mora biti nužno pobjednička, smatra profesor Cipek. "Stranke su borbene organizacije, one moraju biti na neki način hijerarhijski ustrojene i moraju imati lidera koji će odlučivati", ističe Cipek.

Tog lidera, sasvim je izvjesno, u SDP-u bi mogli izabrati tek u drugom krugu.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se