Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Cijene rastu zbog uvoza'

SDP: Da se slušalo nas već bismo izašli iz krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri su godine prošle otkako je SDP predložio prvi zakon u nizu onih koje su smatrali potrebnima da Hrvatska što prije izađe iz krize koja nas potresa, istaknuli su na konferenciji za novinare Slavko Linić i Milanka Opačić.

Riječ je o zakonima koji bi riješili probleme nelikvidnosti, pokrenuli gospodarsku aktivnost, potaknuli otvaranje radnih mjesta, poboljšali kupovnu moć građana, a neisplatu plaća tretirali kao kazneno djelo.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva priopćenje vlade Vlada objavila nove cijene goriva Sjednica Vlade, ilustracija dostavili popis Vlada reagirala na izjave predsjednika Milanovića: "Ponovno iznosi laži"

Da je ovaj zadnje spomenuti zakon prošao, kazala je Opačić, ne bi sada imali slučajeve poput Kamenskog i Uzora i ne bi se moglo dogoditi da radnici mjesecima ne primaju plaću, a država ne čini ništa. Navodeći i niz drugih zakona koje je SDP predlagao Opačić je nepomenula kako su svi ti prijedlozi odbijeni od strane HDZ-ove većine i dodala kako smo se zbog njihovog nečinjenja vratili 8 godina unazad.

Slavko Linić pojasnio je kako bi da su prošli njihovi zakoni iznos neisplaćenih računa u državi bio sada manji od 20 milijardi kuna, te podsjetio da je on sada 36 milijardi.

Gubici u gospodarstvu, kazao je Linić, bili bi dvostruko manji, a dobit dvostruko veća, ne bi rasle ni cijene osnovnih prehrambenih i strateških proizvoda. 

Govoreći o cijenama poručio je kako 'je Jadranka Kosor dopustila izvoz pšenice, pa Hrvatska sada nema zaliha, dio smo izvezli, a dio je pokraden, ali nitko ne zna tko ga je pokrao', rekao je Linić i dodao 'sada smo orjentirani na uvoz pšenice i šećera, a zato nam cijene osnovnih namirnica rastu'.

Ne budu li izbori na vrijeme, kazao je Linić, neće se moći napraviti proračun, a bez proračuna nema ni planova, ne samo za investicije, već i za otplate dugova te druge potrebne stvari. Na pitanje šta mu znači 'izbori na vrijeme', kazao je kako je početak 9. mjeseca već prekasno, s obzirom da se pošteni proračun mora analitički raditi i do dva mjeseca.

Komentirajući najavljenu tiskovnu konferenciju predsjednice Vlade na kojoj bi ona trebala predstaviti investicijske projekte, Opačić je kazala kako je ova Vlada donijela 36 različitih strategija i programa, a ništa se nije provelo, pa se pita zašto radi medijsku pompu kada se nikad ništa ne napravi.

Slavko Linić premijerkine investicijske planove nazvao je popisom želja koje nikada neće biti ostvarene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene