Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavko Linić

'SDP bez amandmana na proračun'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP neće na predloženi državni proračun za iduću godinu podnijeti ni jedan amandman, jer ne želi biti sudionik u neozbiljnom ponašanju Vlade koja i proračunom pokazuje da nije predvidjela krizu niti kako se s njom nositi, rekao je danas SDP-ov zastupnik Slavko Linić.

'Proračun uopće nije predvidio krizu, ne predviđa mjere Vlade za krizu, i to su razlozi zašto nećemo podnijeti amandmane', izjavio je Linić na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Slika nije dostupna Nije želio odati detalje Željko Reiner: Očekujem višesatnu raspravu o proračunu

'SDP je preozbiljna stranka da bi sudjelovala u tom političkom cirkusu, u glupim raspravama poput one premijerove o Pelješkom mostu kao nacionalnom ponosu', dodao je.

Na novinarski upit smatra li da je SDP, nepodnošenjem amandmana, kapitulirao pred Vladom, Linić je odgovorio kako nema govora o kapitulaciji, već o tome da njegova stranka ne misli podržati Vladu 'u dokumentu koji ne govori kako ćemo se nositi s krizom i njezinim posljedicama'.

Upozorio je da zbog Vladine nakane da deficit ponovno usmjeri u potrošnju, umjesto u gospodarske investicije, posebno u Hrvatsku banku za obnovu i razvoj (HBOR), prijeti opasnost da čak 80 posto proračunskih stavki iduće godine neće biti realizirano.

'Vladi poručujemo - idite u deficit od pet milijardi kuna, ali dajte novac gospodarstvu i mi ćemo vas podržati', rekao je Linić, ističući da SDP nije protiv deficita, već smatra da taj novac treba usmjeriti u poticanje izvoza i investicije u realnom sektoru.

Upitan zašto SDP nije podnio amandmane kojima bi tražio tih pet milijardi kuna za HBOR, odgovorio je da saborski Poslovnik ne dopušta zadiranje u deficit, već samo preraspodjelu zadanih proračunskih prihoda.

Linić je napomenuo da je njegova stranka, s četiri zakona koje je uputila u saborsku proceduru, namjeravala bitno promijeniti proračun, ali da ni jedan od tih zakona (izmjene zakona o doprinosima, o PDV-u i o porezu na dohodak te Zakon o oslobađanju dijela neporeznih prihoda u 2009.) ove godine neće biti ni raspravljen u Saboru.

Tim je zakonima, rekao je, SDP kanio rasteretiti gospodarstvo i omogućiti kućanstvima veću kupovnu moć u 'kriznoj i teškoj 2009.'

I SDP-ovac Branko Grčić ocijenio je da državni proračun u idućoj godini može održati samo takav deficit koji će smanjiti negativne utjecaje krize i pokrenuti snažne antirecesijske mjere.

'Deficit koji isključivo ide u klasičnu potrošnju ne može održati gospodarstvo u životu, naše izvoznike i punjenje proračuna onom dinamikom koja nam treba', rekao je Grčić.


Na proračun za 2009. podneseno tek 80-tak amandmana

Da će predloženi državni proračun za 2009. biti specifičan, osim zbog okolnosti u kojima se donosi (globalna financijska kriza), pokazuje i tek 80-tak podnesenih zastupničkih amandmana te činjenica da SDP, najjača oporbena i po broju zastupnika druga po redu parlamentarna stranka, po prvi put nije podnijela ni jedan amandman.

U Hrvatskom se saboru danas doznaje da će samo 80-tak amandmana koje su zastupnici podnijeli do danas u podne, a od kojih su njih 62 iz HNS-a, uvelike ubrzati poslovično dugotrajnu raspravu i glasovanje o amandmanima te o samom proračunu, koja se očekuje u ponedjeljak.

Usporedbe radi, na proračun za 2007. podneseno je ukupno 322 zastupničkih amandmana, a na ovogodišnji njih 392.

HNS-ova 62 amandmana financijski su 'teška' oko 1,6 milijardi kuna, a većina ih se odnosi na lokalne projekte, posebno u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Narodnjaci, među ostalim, amandmanima traže da se, zbog očekivanog rasta nezaposlenosti, odnosno otkaza u idućoj godini, na prihodovnoj strani Ministarstva gospodarstva otvori nova pozicija 'Naknada tehnološkom višku radnika' i za nju izdvoji 300 milijuna kuna, koliko bi se uzelo od MORH-ove 'Uprave i općih poslova'.

Predlažu i da se s MORH-ove pozicije 'Opremanje i modernizacija' uzme 100 milijuna kuna i dodijeli HBOR-u.

HNS-ovka Vesna Pusić amandmanom predlaže i da se MORH-u uzme 50 milijuna kuna i za toliko više poveća stavka za doplatak za sljepoću.

HNS traži i da se za suzbijanje korupcije u idućoj godini, za što je proračunom predviđeno 120 tisuća kuna, ukupno izdvoji pet milijuna kuna, kao i da se 20 milijuna kuna više izdvoji za konkurentnost turističkog tržišta.

IDS je podnio 12 amandmana, ukupno 'teških' oko 130 milijuna kuna, a koji su vezani uz lokalne projekte u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U Saboru se doznaje i da je nekoliko amandmana podnio HDSSB-ovac Boro Grubišić, vezanih uz lokalne projekte u Brodsko-posavskoj županiji, te da je jedan amandman, kojim se traži više proračunskog novca za udruge nacionalnih manjina, podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.



Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene