Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Schengenski prostor stigao do hrvatskih granica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Schengenski prostor bez unutarnjih granica proširen je noćas točno u ponoć na devet novih zemalja članica Europske unije.

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije mogu od danas ulaziti u schengenski prostor bez putovnica. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

'Ljudi od danas mogu bez problema putovati kroz 24 zemlje schengenskog prostora bez unutarnjih granica, od Portugala do Poljske i od Grčke do Finske', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

>> Slovenska policija: Bez gužvi na granici za božićno-novogodišnje praznike

>> U Europsku Uniju s ključem u ruci

'Zajedno smo ukinuli granične kontrole koje su bile zapreke miru, slobodi i jedinstvu u Europi, stvorivši istodobno uvjete za veću sigurnost', dodao je.

Potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini, povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, ocijenio je da je uspostava prostora bez unutarnjih granica koji obuhvaća 24 zemlje 'jedinstveno i povijesno postignuće'.

'Širenje Schengena pokazuje odlučnost EU-a da olakša putovanja unutar i u Uniji, jačajući istodobno sigurnost naših vanjskih granica a time i sigurnost svih europskih građana', rekao je Frattini, kako je priopćila Europska komisija.

Schengenski prostor do sada je činilo 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island.

Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena.

Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Novim proširenjem, schegenski prostor došao je na samu hrvatsku granicu. Hrvatski građani će, kao i do sada, moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutarnjih poslova 18. rujna ove godine.

Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo s osobnom iskaznicom. Budući da prema schengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati putovnice kako bi se u njih udario žig o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Schengen s osobnom iskaznicom dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti žig o prelasku granice.

Hrvatski građani će s osobnom iskaznicom moći legalno ulaziti samo u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Ako se primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengena bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.

Režim o kretanju unutar Schengena bez graničnih kontrola može se privremeno suspendirati u slučajevima kada postoje pojačani sigurnosni rizici, poput sportskih događaja.

Nove zemlje članice EU-a moraju početi provoditi schengenska pravila s danom ulaska, ali dijelom toga prostora mogu postati tek kada ispune uvjete o sigurnosti granica.

Nove članice su kao uvjet za ulazak u taj prostor morale pojačati svoje vanjske granice, koje postaju vanjske granice cijeloga schengenskog prostora te se spojiti na Schengenski informacijski sustav), zajedničku bazu podataka o osobama kojima je zabranjen ulazak ili primjerice o ukradenim automobilima.

Granične kontrole ukinute su 21. prosinca samo na kopnenim graničnim prijelazima, a u zračnim lukama zbog tehničkih razloga to je odgođeno za kraj ožujka 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene