Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci odlučuju idući tjedan

Scheffer želi da sve članice NATO-a ratificiraju pristup Hrvatske i Albanije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je 'snažnu želju' da sve zemlje članice ratificiraju pristupni protokol o širenju Saveza na Hrvatsku i Albaniju kako bi te dvije zemlje mogle sudjelovati kao punopravne članice na sljedećem summitu saveza u travnju, izjavio je u petak glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

'Glavni tajnik NATO-a danas je razgovarao sa slovenskom ministricom obrane o političkom procesu ratifikacije. Nije na glavnom tajniku da komentira politički proces u zemljama članicama, ali je izrazio snažnu želju da sve zemlje članice završe proces ratifikacije na vrijeme kako bi Hrvatske i Albanija mogle sudjelovati kao punopravne članice na summitu Saveza u Strasbourgu i Kehlu u travnju', izjavio je Appathurai zamoljen da komentira odgodu ratifikacije u slovenskom parlamentu.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Slovenska ministrica obrane Ljubica Jelušič izjavila je nakon susreta sa Schefferom da je on 'izrazio određenu zabrinutosti zbog svih procesa koji se događaju u Sloveniji u pogledu priključenja Hrvatske i Albanije NATO-u, ne samo u vezi s jučerašnjim događajima u Državnom zboru'. Prema ministrici obrane, NATO izražava zabrinutost hoće li Slovenija uspjeti pravodobno ratificirati protokol za Hrvatsku i Albaniju do travanjskog summita, kada se od nje, kao do sada vjerodostojne članice, međunarodne zajednice očekuje politička poruka potpore.

'Pitanje je hoće li do travnja biti moguće dovršiti neke procese doma, kako bi se poštovali predviđeni koraci, koji su predviđeni u našem zakonodavstvu, primjerice u pogledu prikupljanja potpisa za referendum a zatim i odluke hoće li biti referenduma. Ako dođe do referenduma onda svi rokovi otpadaju', rekla je za slovenske medije ministrica Jelušič, kako je prenosi slovenska agencija STA.

Slovenski parlament u četvrtak navečer zbog proceduralnog zapleta nije odlučivao o ratifikaciji pristupnih protokola za uključenje Albanije i Hrvatske u NATO. Odlučeno je da se sjednica prekine pošto je opstrukcijom zaprijetila Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše zato što je parlament popodne odbio potvrditi zaključni račun državnog proračuna za 2007., u vrijeme kad je na vlasti bila vlada desnog centra koju je vodio Janša.

Slovenski mediji navode da će o nastavku prekinutog zasjedanja u petak odlučivati kolegij predsjednika parlamenta, ali da nastavak nije moguć prije idućeg tjedna jer će Janšina stranka nastaviti bojkotirati zasjedanje ako Pahorova vlada ne omogući da se zaključni račun proračuna za 2007. u parlamentu prihvati. Budući da je zaključni račun parlamentarna većina u četvrtak odbila prihvatiti, to znači da je potreban kompromis vlade i opozicije o toj temi, a do izmijenjene odluke koja bi zadovoljila Janšine zastupnike po poslovniku ne može doći ako se još jednom ne sastane parlamentarni odbor za financije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene