Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najvažnije promjene

Saznajte što nam donosi EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članstvo u Europskoj uniji promijenit će živote svakoga od nas. Saznajte koje su neke od najvećih promjena koje čekaju građane Hrvatske.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatski će građani svojim znanjem i sposobnošću moći konkurirati za bilo koji posao u državama članicama. A studenti studirati na bilo kojem Europskom sveučilištu. Tome se nadaju i budući politolozi - Maja i Vanja.

Pročitajte i ovo Novčanik s eurima Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili na što troše najviše novca: Pogledajte rezultate ankete Taksi Paprena cijena "Za 9 kilometara naplatio mi je čak 105 eura": Pogledajte nevjerojatno objašnjenje taksista

'Ove godine završavam politologiju nadam se da ću imati veću priliku naći posao. Budući da politiolozi kod nas jako teško nalaze posao', rekla je Maja Čeko, studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 'Nadam se da će mi se povećati prilike za odlazak na studiranje vani, možda nekakvo radno mjesto', dodao je Majin kolega Vanja Ovšev.

Kruh, mlijeko i knjige oslobođeni su pdv-a ,no ulaskom u Europsku uniju morat ćemo ukinuti nultu stopu i uvesti sniženu. I cigarete će poskupjeti do kraja 2017-te, morat ćemo cijene izjednačiti sa onim europskim.

Jeftinije će se telefonirati. Cijena roaminga s dosadašnjih 7 do 12 kuna past će ispod 2 kune po minuti. Sir i vrhnje nitko nam neće oduzeti. Marmelada će postati džem, pekmez, Brandy i samoborski Bermet smo zaštitili.

Za poljoprivredu pola proračuna dolazit će iz Bruxellesa. Kvote su određene što znači stari nasadi uvijek se mogu obnavljati ali novi teško stvarati. 

Čehulić: Hrvatima će promjene biti teške i bolne

'Hrvatska će moći koristiti značajne novčane iznose iz fondova - za okoliš, transport, razvoj regionalne konkurentnosti, za obuku ljudi kako bi se bolje prilagodili tržištu te imali više šanse da pronađu posao', rekao je predstavnik delegacije EU u Hrvatskoj Richard Masa.

Ako ste do sad skrivali stvari u prtljažniku kupljene u Austrili ili Italiji više to nećete morati raditi. Ulaskom u Europsku uniju ukidaju se carinske kontrole. Ne teče u Europi med i mlijeko, tvrdi profesorica Čehulić, promjene će Hrvatima biti teške i bolne. 

'Dobro je da ulazimo jer će nam to postaviti jedan širi okvir ponašanja koji je bez uvrede za jednu stepenicu od onog što demokratska Hrvatska danas ima a s druge strane bit će ponovno krvi, znoja i suza da sustignemo određene standarde', kaže prof.dr.sc. Lidija Čehulić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. A kada sve to sustignemo tek onda ćemo moći uživati u Europskim blagodatima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene