Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenite web aplikaciju

Čekaju nas najneizvjesniji izbori u povijesti: Ovdje doznajte koja vam je stranka najbliža!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za parlamentarne izbore koji nas očekuju u nedjelju kažu da će biti najneizvjesniji do sada! Donosimo vam jedinstvenu web aplikaciju 'Gdje sam 2015.' koju je do sada koristilo preko 100.000 ljudi. Pokrenite je i vi i doznajte koja vam je politička stranka najbliža.

Odgovorite na nekoliko pitanja u sklopu naše jedinstvene web aplikacije koju je do sada koristilo preko 100.000 ljudi, nakon čega ćete dobiti rezultat koji će vam pokazati koja vam je politička stranka ili koalicija najbliža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Gdje je Grmoja? 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

OVDJE POKRENI WEB APLIKACIJU Gdje sam 2015.

Evo kako sudjelovati:

• ovisno slažete li se ili ne s ponuđenom tvrdnjom pomičete kursor lijevo ili desno

• broj 1 označava: U POTPUNOSTI SE NE SLAŽEM, a broj 10: U POTPUNOSTI SE SLAŽEM. A kursor možete pozicionirati i na bilo koji broj između.

• klikom i povlačenjem na web aplikaciji lijevo ili desno možete prolaziti kroz pitanja

• na kraju dobijete rezultat koji vam pokaže koja vam je politička stranka ili koalicija najbliža

• klikom na pojedinu stranku možete točno usporediti svoje odgovore s onima pojedine stranke

• ne zaboravite podijeliti web aplikaciju s prijateljima putem Facebooka, Twittera, Google+, LinkedIna ili Whatsappa. Važno je naglasiti da vaši prijatelji neće vidjeti vaš rezultat.

• Ako želite iznova isprobati web aplikaciju na izborniku u gornjem lijevom kutu odaberite opciju 'Pokreni ponovo'.

A kako se došlo do vašeg rezultata?

U sklopu web aplikacije Gdje sam 2015. Nova TV je prvo uputila poziv političkim strankama, kandidatima na izborima da sudjeluju u web aplikaciji odgovaranjem na 20 tvrdnji koje pokrivaju relevantne teme koje se tiču svakog građanina Hrvatske. A potom građani odgovaraju na te iste tvrdnje i na kraju dobiju finalan rezultat i uvid koja im je stranka najbliža po njihovim odgovorima.

Napomena: Rezultat nije preporuka niti bilo kakva vrsta naputka kako treba glasovati.

Zašto je važno glasovati?

'Na birališta treba doći zbog sebe, zbog svog stava i mišljenja u prvom redu, a tek potom zbog mogućnosti da sudjelujem u demokratskom procesu, koji je zbog deficita spoznaje o demokraciji, još uvijek daleko od onog poželjnog. Na listiću ću ili zaokružiti nešto, ili ću listić ako mislim da nitko ne zaslužuje moj glas, učiniti nevažećim. U svakom slučaju, izlazak je prije svega stav samopoštovanja, a tek potom nekakva demokratska procedura ili obveza', smatra profesor Renato Matić.

'U nekim zemljama zapadne Europe u koje se volimo ugledati, izlazak na izbore odnosno glasovanje je obvezatno, što više čak je zapriječena i novčana kazna za neopravdani neizlazak. Riječ je o Belgiji, razlog je vrlo jednostavan, obvezatnost izlaska na izbore pokazuje izvršavanje naše građanske obveze. Kao građanin nisam samo netko tko ima prava već moram preuzeti o obvezu, a to znači da moram sudjelovati u životu svoje zemlje. Ta potreba znači da moram i demonstrirati svoj politički stav i to između ostaloga i zato što se može dogoditi da manjina glasača i datom trenutku izglasa vlast koja će biti nametnuta većini koja je nije izabrala. Tada se to može nazvati i diktaturom. U svakom slučaju slab odaziv na glasovanje nije festival demokracije nego pobjeda glasne manjine nad počesto šutljivom većinom', objašnjava profesor Ivan Tanta.

Preferencijalno glasovanje: Evo kako pravilno glasovati

KORAK PO KORAK - Pogledajte priloženi video o tome kako pravilno glasovati! Na biračkim mjestima ove će nas godine dočekati poveći listići, a mnogi će se zapitati kako pravilno glasovati.

Naš listić podijelili smo na četiti zamišljene liste imena 'A', 'B' 'C' i 'D'.

Opcije u kojima će vaš listić biti važeći su sljedeće:

Opcija jedan: Zaokruživanjem, neke od lista, primjerice liste B i jednog kandidata s te iste liste birali ste listu i kandidata kojeg želite i to je siguran glas.

Opcija dva: Možete zaokružiti samo jednog kandidata s bilo koje od ponuđenih listi i tako dati glas njemu i listi.

Opcija tri: Ukoliko želite možete glasati za čitavu listu i zaokružiti primjerice listu D i tako glas dati opciji za koju vjerujete da je u redu.

Opcija četiri: Zaokruživanjem primjerice jednog od kandidata na listi A, zaokruživanjem liste B i zaokruživanjem kandidata na listi C vaš glas će otići listi koju ste zaokružili dok kandidati koje ste zaokružili neće dobiti vaš glas.

Opcija pet: Ukoliko na nekoj od lista, primjerice listi A zaokružite više kandidata, vaš glas odlazi čitavoj listi odnosno političkoj opciji pod kojom se nalaze ti kandidati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene