Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savudrijski ribari poručuju

"Branitelji su hrvatski teritorij branili puškama, mi ga branimo s brodicama i mrežama"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na najnovije slovenske provokacije o ignoriranju presude i prijetnji da će je Slovenija sama primijeniti - reagirao je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Sve prate i savudrijski ribari koji poručuju da oni - moraju raditi.

"Mi radimo po starom, tako smo dobili uputstva od naših nadležnih tijela", kaže profesionalni ribar Diego Makovac i pokazuje dokument iz 1947. godine u kojem stoji gdje bi trebala biti granica.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Slika nije dostupna Ribarima sve po starom Hrvatski ribari za slovenski Kanal A: "Mi idemo po starom, odluka suda nas se ne tiče"

Slovenska im policija, kaže Diego, ne radi probleme. Ako im se i približi, kaže, interveniraju hrvatski policajci.

"Jedan dan mi se približila, ali brzo je došla policija RH i spriječili su ih da me išta pitaju, ni dokumente. Samo su se približili, ja sam nesmetano obavio moj posao i to je to".

Iako ribari potvrđuju da je policije na moru više nego inače MUP tvrdi - policija provodi uobičajene postupke.

"Hrvatska pomorska policija provodi uobičajene poslove zaštite i osiguranja državne granice na moru te se postupa uobičajeno do crte razgraničenja. Kao i prije, hrvatska policija u svim segmentima poslova ostvaruje dobru suradnju sa slovenskom policijom", priopćeno je iz MUP-a.

U Umagu se i dalje nadaju civiliziranom rješenju.

"Mi želimo da se sve mirno riješi, ali poštujemo odluku Sabora i stojimo iza nje", kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Na jučerašnje izjave slovenskog vrha reagirao je i premijer Andrej Plenković.

"Mislim da je tu stvar sasvim jasna, dogovorili smo idući susret s premijerom Cerarom u Zagrebu u rujnu. Na njemu ćemo razgovarati o otvorenom graničnom pitanju, pozicija Hrvatske glede arbitraže je jasna već dvije godine", rekao je Plenković.

Ona se, zaključuje premijer, neće mijenjati. Bilateralni razgovori da, ali i za to, kaže, treba proći neko vrijeme da dođu na dnevni red.

U Savudriji je s ribarima razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Petra Fabian Kapov.

"Za sada je u Savudriji sve mirno, zapravo kao da te odluke nije ni bilo. Ribari odlaze ribariti do one stare crte razgraničenja, nitko im ne pravi nikakve probleme i zapravo od donošenja ove arbitražne odluke nikakvih problema nije bilo osim onog susreta o kojem smo već izvještavali, susreta shrvatskih i slovenskih policijskih brodova u položaju trokuta i gledajući jedni u druge. Kako će ribari reagirati ostvare li se najnovije slovenske prijetnje reći će nam profesionalni ribar Danilo Latin", javila je Fabian Kapov.

Što ako Slovenija uzme stvar u svoje ruke i bez dogovora s RH postavi svoje uvijete?

"Ja mislim da Slovenija nema to pravo, a mi ribari ćemo i dalje ribariti kako nam naša vlast garantira i omogućuje neometan rad na moru".

Očekujete li da će možda sa slovenskim ribarima biti nekakvih sukoba? Čula sam od nekih da oni i prelaze crtu razgraničenja i ribare na tom području.

"Ja se nadam da neće biti konflikata među samim ribarima. Naša intencija je da izbjegavamo bilo kakve incidente".

Bi li ribari ikad odustali od ribolova na ovom području, ako dođe do promjena, i vratili plovila i povlastice?

"To je individualna odluka svakog pojedinca. Ali želimo upoznati hrvatsku javnost s tim da mi hrvatski ribari branimo hrvatski teritorij s našim brodicama, s našom mrežom od 1991. Kako su branitelji branili s puškama, tako i mi branimo s mrežama i brodicama i tako mislimo i nastaviti".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene