Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovan hrvatski časnik

Satniku Poljaku njemačko odličje za sudjelovanje u misiji u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Satniku Hrvatske vojske Robertu Poljaku njemački je veleposlanik u RH, u Zagrebu uručio visoko njemačko vojno odličje za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, a na svečanosti je bio nazočan i hrvatski ministar obrane Davor Božinović.

Brončanu medalju, kojom ga je odlikovao njemački ministar obrane, Poljaku je uručio njemački veleposlanik Bernd Fischer na svečanosti u veleposlanikovoj rezidenciji kojoj je bio nazočan ministar obrane Davor Božinović i visoki časnici Hrvatske vojske. 'Iako je odličje uručeno meni osobno, ono je priznanje mojoj postrojbi, hrvatskim Oružanim snagama i Ministarstvu obrane', rekao je Poljak dodajući da je odličje i poticaj svim hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u međunarodnim vojnim misijama.

Satniku Poljaku, koji je u Afganistanu proveo godinu dana, odličje je uručeno zbog sudjelovanja u akciji spašavanja nestalog njemačkog vojnika nakon napada talibana na pokrajinski tim za obnovu na sjeveru Afganistana. 'Poljak se odmah javio i rekao da će za svog zapovjednika i njemačke drugove ići i u vatru', rekao je veleposlanik Fischer govoreći o Poljaku koji je bio zapovjednik hrvatske pješačke satnije u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e-Sharifu zadužene za sigurnost baze.

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Aleksandar Vučić ususret parlamentarnim izborima Novi diplomatski sukob? Slovenci odbili srpskog kandidata za veleposlanika, oglasio se Vučić

Njabolja obuka i oprema

'Profesionalnim i uzornim ponašanjem značajno je pridonio sigurnosti kampa te jačanju suradnje hrvatske i njemačke vojske', istaknuo je veleposlanik Nemačke koja zapovjeda Regionalnim zapovjedništvom. Minsitar obrane Božinović istaknuo je da primjer satnika Poljaka simbolizira ono što se uložilo u obuku hrvatskih vojnika koji sudjeluju u međunarodnim misijama i koji služe na čast domovini.

Božinović, koji je nedavno posjetio hrvatske vojnike u Afganistanu, rekao je da je bio impresioniran njemačkim vojnicima i uvjerio se da hrvatski ni u čemu ne zaostaju za najboljima. 'Bez obzira što naši vojnici ne sudjeluju u borbenim akcijama, oni se odvijaju nedaleko njih....Da bi smanjili rizike, naši vojnici moraju proći najbolju obuku i biti opremljeni najboljim sredstvima', rekao je Božinović. Njemačka u Afganistanu ima 5 tisuća vojnika, a Hrvatska 330 vojnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene