Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete obustavom isporuke

Agrokor odgovorio dobavljačima: "Ne možemo ništa promijeniti preko noći"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora poručila je, nakon sastanka održanog u Krašu, da ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtjevi do 29. svibnja, prestaju s isporukom robe koncernu. Iz Agrokora odgovoaraju kako se ništa ne može riješiti preko noći te su dobavljače pozvali na novi sastanak

Proizvođači i dobavljači Agrokora donijeli su pet zaključaka, a ukoliko se oni ne ispune do 29. svibnja kreću s obustavom isporuke robe koncernu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krak afere Agrokor Afera Mjenice: Tužiteljstvo opet optužilo Todorića i još 22 osobe Slika nije dostupna Rast cijena dionica Popravljaju se rezultati Agrokorovih tvrtki na burzi: Pogledajte koliko su u plusu

Koordinacija traži da im se produži daum važenja promemorije koja je sklopljena između dobavljača i kreditora, a podržali su i one svoje članove koji će podići tužbe protiv banaka.

Osim toga, Koordinacija traži izjednačavanje prava s bankama, odnosno da se sve mjenice tretiraju na isti način. 

Ovo su zahtjevi Koordinacije:

1. Koordinacija proizvođača i dobavljača traži da se pomakne datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine).

2. Oformljen je radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv financijskih institucija zbog prikrivenog financiranja koncerna Agrokor.

3. Traži se službeno tumačenje saborskog Odbora za zakonodavstvo da sve obveze prema dobavljačima za isporučenu robu nakon 10. travnja 2017. godine imaju jednak status kao što imaju i banke za nova kreditiranja – tzv. senior status.

4. Traži se formalno očitovanje izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

5. Traži se od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.

6. Proizvođači i dobavljači su suglasni da ukoliko se navedeni zahtjevi ne ostvare do ponedjeljka 29. svibnja 2017. godine, ide nova obustava sve robe.

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, komentirala je zahtjeve dobavljača riječima da očekuje da će sljedeća tranša ispalte starog duga uslijediti vrlo skoro. "Naravno, kompanija radi na iznalaženju i dogovoru o modelu za isplatu mjenica", rekla je Dalić.

Dio dobavljača je prije desetak dana najvio tužbe protiv nekih banaka, tvrdeći da su neke od njih Agrokoru odavale poslovnu tajnu koliko se dobavljač još može zadužiti kod te banke.

Tvrdili su da ih je Agrokor nakon toga tražio da putem sustava mjenica kreditiraju koncern u tom iznosu. 

Agrokor pozvao dobavljače na sastanak

Agrokor je poručio kako će predstavnike tvrtki koje imaju mjenice u srijedu pozvati na sastanak.

"Izvanredna uprava Agrokora nastavlja otvoren i konstruktivan dijalog s dobavljačima. Probleme u poslovanju pod bivšom Upravom koji su doveli do ovog izvanrednog stanja ne možemo riješiti preko noći, no nastavljamo raditi u tom pravcu. Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora svojim zahtjevima jasno stavlja do znanja da isporuku roba Agrokoru vezuje uz rješavanje pitanja mjenica. Kako obustava isporuke roba sasvim sigurno ne bi bila u interesu niti jednog od više tisuća proizvođača i dobavljača koji rade s Agrokorom, izvanredna uprava ce predstavnike 168 tvrtki koje imaju mjenice pozvati na još jedan sastanak, koji će se održati u srijedu".

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene