Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bira se novi predsjednik

Podolnjak: "Primili smo zahtjev HDZ-a", Grbin: "Povlačimo zahtjev"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se saborski Odbor za Ustav sastao kako bi dao mišljenje o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, SDP je povukao svoj zahtjev nakon što je HDZ podnio prijedlog izglasavanja novog predsjednika Sabora kojeg je potpisalo 76 zastupnika.

Na današnjoj sjednici Odbora za Ustav i poslovnik članovi su trebali donijeti mišljenje o povredi poslovnika Hrvatskog sabora, nakon što je Božo Petrov dao ostavku na mjesto predsjednika Sabora, a sjednicom nastavio predsjedati Željko Reiner, što je Peđa Grbin ocijenio nelegitimnim.

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Na otvorenom dijelu sjednice, Peđa Grbin je predložio da se izabere privremeni tehnički, odnosno "vršitelj dužnosti" predsjednika Sabora s ograničenim ovlastima čemu se protivi HDZ.

Nakon konzultacija i zatvorenog dijela sjednice, članovi odbora su se vratili, a Branko Bačić obavijestio je zastupnike kako je HDZ prikupio potpise za izbor novog predsjednika Sabora nakon čega je Grbin kazao kako povlače zahtjev.

Tijek sjednice pratite u nastavku:

12:15 "U međuvremenu smo primili inofrmaciju kluba zastupnika HDZ-a da su podnijeli priejdlog potpisan od 76 zastupnika za izbor predsjednika Sabora", kazao je Podolnjak.

Podolnjak je kazao da će se danas birati predsjednik Sabora. nakon čega je Grbin kazao kako se povlači njihov zahtjev.

12:14 Članovi odbora završili su zatvoreni dio sjednice. Očekuje se glasovanje o prijedlogu SDP-a

12:00 Na sjednicu je pokušo ući saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar i uživo je prenositi na svom Facebook profilu.  Rečeno mu je kako ne može ući jer su tijeku konzultacije.

11:13 Zastupnici su se povukli na konzultacije u svoje klubove nakon čega se vratiti na glasanje.

11:06 Podolnjak je odlučio kako će se rasprava nastaviti na zatvorenoj sjednici.

11:04 Podolnjak je kazao da bi volio da se ovo pitanje riješi promjenom poslovnika.

"Imamo novu situaciju koja je nazvana situacijom bezvlašća i interregnuma u kojoj Sabor ne može obavljati svoje dužnosti", kazao je Podolnjak.

11:02 Pupovac ja kazao kako se rad mora nastaviti bez kamera jer postoji dio članova koji vjeruju da mogu postići kompromisno rješenje.

"Vidim određene zamjerke na prijedlog Peđe Grbina. Ako bi to prihvatili, svaki predsjednik ne bi mogao zaključiti sjednicu niti bilo što staviti na dnevni red", kazao je Pupovac.

11:01 Grbin je kazao kako HDZ već danas može predložiti predsjednika Sabora i izabrati ga.

"Vi možete predložiti i novog ministra. O ministrima raspravljaju radna tijela koja sva imaju svoje predsjednike", kazao je Grbin.

10:59 Arsen Bauk (SDP) kazao je kako plenarna sjednica najavljena za 11 sati ne bi trebala početi dok ne završi sjednica Odbora

10:57 "Taman da je jučer izglasano nepovjerenje ministru, Sabor ne bi izgubio većinu jer bi premijer imao pravo predložiti novog ministra", kazao je Bačić.

10:55 "Glasanje o povjerenju jednom ministru nije glasanje o povjerenju Vladi. Ako su u parlamentu svi i ako prijedlog opoozicije ima jedan glas manje o nadpolovične većine, to je zabrinjavajuće. Nije trenutak za trijumfalizam nego za smirivanje situacije", kazala je Pusić i dodala da je situacija ozbiljna te se većina čim prije mora pokazati.

10:49 "Mi uporno nasjedamo na tezu da Sabor nema većinu. Jučer to nije bila obveza vladajućih, već oporbe. Zna se kada se utvrđuje većina. Onda kada se bira Vlada, kada se odlučuje o ministrima, kada se donosi proračun, kada se odlučuje o opozivu premijera i Vlade u cjelini", kazao je Bačić.

Kazao je kako će se ima li većine utvrditi kada premijer predloži nove ministre.

"Ja se slažem da to ne može trajati dugo i to nitko iz kluba zastupnika ne želi", kazao je Bačić i dodao da premijer to treba učiniti na prvoj sljedećoj sjednici.

10:47 Branko Bačić (HDZ) kazao je kako podržava inicijativu Pupovca da se nakon kratke stanke raspravi o prijedlogu

"Neprikladno mi je da predsjednik Odbora govori da je Sabor dekonstituiran i da je u Saboru bezvlađe", kazao je Bačić.

Dodao je da je Petrov bio primoran dati ostavku i da je to trebao napraviti onoga dana kada je 79 zastupnika zatražilo njegovo razrješenje.

10:43 Vesna Pusić kazala je kako smo se našli u neobičnoj i dosada neviđenoj situaciji.

"Svrha ove rasprave je pronaći rješenje koje bi bilo svima prihvatljivo. Sabor nije dekonstituiran, samo mora odrediti tko ga mora voditi. Petrov je kod sebe imao 79 potpisa koji su mu osporavali legitimitet, samo ih nije stavio na dnevni red. Čini mi se da Grbinov prijedlog ide u dobrom i praktičnom pravcu, a da se izbor predsjednika ne odgodi na dugi rok", kazala je Pusić.

10:42 "Mislim da trebao raspravljati o prijedlogu kojeg je iznio Grbin. On ima svoju dimenziju koja se tiče političkih okolnosti. Ja bih predložio da nakon što Pusić kaže svoju, našu sjednicu nastavimo bez kamera kako bismo pokušali raspraviti sva ona pitanja koja nosi ovaj prijedlog i koje su eventualno sporne", kazao je Pupovac.

10:38 Milorad Pupovac (SDSS) rekao je kako je bez obzira na tenzije članak 34 poslovnika jasan.

"Predsjednika je jučer zamijenio potpredsjednik. Njegova ostavka nije potvrđena, a Reinerovo preuzimanje nije sporna. To je jedna od situacija u kojoj je spriječen ili ne može obavljati svoju funkciju. Poslovnik kaže to što kaže i mi mu ne možemo proturiječiti", kazao je Pupovac i podsjetio kako odluke Odbora nisu obvezujuće.

10:37 Miljenić mu je replicirao kako se o tome može naknadno razgovarati, ali da moraju riješiti trenutni problem.

10:35 Podolnjak je kazao kako drugi parlamenti u slučaju parlamentarne krize predsjednika biraju apsolutnom većinom čime se automatski utvrđuje i tko čini većinu.

10:32 Orsat Miljenić (SDP) kazao je kako smo se našli u situaciji u kojoj nismo bili, a poslovnik ne nudi direktno rješenje.

"Ovo nije stabilan odnos, on se promijenio. Mi nudimo pronalazak rješenje koji zahtjeva da onaj koji ima većinu to pokaže čim prije, a za to vrijeme Sabor ne donosi odluke, osim onih koje se odnose na utvrđivanje većine i to u ograničenom vremenu. Ovo rješenje nam daje mogućnost da ili dođe do većine ili da se rasputi", kazao je Miljenić.

10:29 Robert Podolnjak (Most) kazao je kako smatra da bi najbolje rješenje bilo odredba poslovnika koja bi regulirala ovakve situacije. Pitao je prisutne što bi se dogodilo da su potpredsjednici iz tri različite stranke.

10:28 Grbin je kazao kako bi takvu odluku morao potvrditi Sabor.

10:27 "Ne bi smjeli fomirati novi institut tzv. vršitelja dužnosti predsjednika Sabora. To ne bi bilo dobro", kazao je Bošnjaković.

10:25 Dražen Bošnjaković (HDZ) kazao je kako bez obzira na sve elobaracije, članak 34 poslovnika daje normativni okvir prema kojem Saborom treba predsjedati potpredsjednik biran iz saborske većine.

"Potpredsjednik je nedvojbeno izabran u trenutku dok je bio saborske većine", kazao je Bošnjaković i dodao da ne bi trebali izlaziti iz okvira poslovnika.

10:24 Grbin je kazao kako takav predsjednik zapravo samo obnaša dužnost predsjednika Sabora dok se ne imenuje novi.

10:21 "Poslovnik ne uređuje jasno zamjenjivanje predsjednika Sabora u slučaju njegove ostavke, mi mislimo da u tom slučaju, predsjednika Sabora zamjenjuje jedan od potpredsjednika kojeg će oni izabrati među sobom. Potpredsjednici bi većinom trebali izbarati onoga tko će zamjenjivati predsjednika Sabora. To je nužno kako bi se osigurao kontinuitet Sabora. Obzirom da takav zamjenik nema legitimitet, mislimo da mu treba ograničiti radnje koje mora obavljati. Predlažemo da takav predsjednik ima ograničene ovlasti te ne smije otvarati raspravu o točkama dnevnog reda, osim u posebnim slučajevima", kazao je Grbin.

10:20 "Kad je Reiner pokušao preuzeti predsjedanje Saborom istaknuo sam povredu poslovnika. Naša današnja rasprava trebala bi biti usmjerena na to kako ćemo riješiti da se ovakva dvojba riješi u budućnosti. Slažem se s Podolnjakom da postoji dvojba, ali ne slažem se da je ostavkom Petrova Sabor dekonsitutiran. Sabor s radom prestaje kada mu istekne mandat ili kada ga se raspusti", kazao je Grbin.

10:19 Nakon Podolnjaka, riječ je uzeo potrpredsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP)

10:17 "Predsjednik parlamenta u svim poslovnicima koje sam konzultirao bira se apsolutnom većinom svih zastupnika. Kod nas je dovoljna i relativna većina, odnosno većina prisutnih ako postoji kvorum. Važno je i pitanje postojanja parlamentarne većine koja je upitna", kazao je Podolnjak.

10:15 "Ostavkom Petrova došlo je do dekonstitucije Hrvatskog sabora. Riječ je o iznimnoj situaciji koja ne može biti trajna.  U drugim parlamentima u slučaju ostavke predsjednika riječ je o vrlo kratkom roku do kojeg se mora izabrati novi", kazao je Podolnjak.

10:14 "U slučaju odsutnosti predsjednika Sabora, njega zamjenjuje jedan od potrpredsjednika iz većine. Kao što znamo predsjednik Sabora je jučer podnio ostavku. Činjenica je da poslovnik ne uređuje izrijekom pitanje zamjene predsjednika Sabora u slučaju njegove ostavke", kazao je Podolnjak

10:13 Svi članovi Odbora su pristuni. Robert Podolnjak (Most), predsjednik Odbora ustvrdio je kako je usvojen dnevni red.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene