Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Milošević bio direktniji

Šarinić: Tuđman i Milošević jesu razgovarali o podjeli BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji predsjednik hrvatske vlade i dugogodišnji predstojnik ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana Hrvoje Šarinić izjavio je kako je izvjesno da su Tuđman i Slobodan Milošević razgovarali o mogućoj podjeli Bosne i Hercegovine no istodobno je istaknuo kako je poticaj za to dolazio od bivšeg srbijanskog predsjednika.

U izjavi koju je prenio 'Dnevni avaz' Šarinić je rekao kako je prvi sastanak dvojice predsjednika na čijem je dnevnom redu bila podjela BiH održan 26. ožujka 1991. godine. 'Tuđman i Milošević su razgovarali dva i pol sata šetajući u šumi Karađorđeva. Vjerojatno je podjela Bosne bila jedna od tema razgovora na tom susretu. To je gotovo neupitno', izjavio je Šarinić.

Dodao je kako drži da se o tome 'sadržajnije razgovaralo' u Tikvešu kod Osijeka na susretu upriličenom 15. travnja 1991. kada su Tuđman i Milošević proveli puno više vremena sami. 'Tikveš je sadržajniji od samog Karađorđeva. Neupitno je da je i sadržaj tog sastanka bilo pitanje podjele Bosne. Na susretu u Tikvešu Milošević je bio mnogo direktniji. On je na jedan grubijanski način htio podijeliti Bosnu', kazao je Šarinić i dodao kako je uvjeren da ti razgovori nisu doveli do rata u BiH jer bi on uslijedio i bez njih.

Hrvoje Šarinić je o razgovorima bivših predsjednika svjedočio i u postupku koji je protiv Slobodana Miloševića vođen na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. (Hina)

Pročitajte i ovo Plakati u Tuzli o podjeli BiH Policija traga za počiniteljima Otkriveno tko je lijepio plakate o podjeli BiH između Srbije i Hrvatske: "Borimo se za državu zasnovanu na pravdi i istini" Slika nije dostupna Dok je politiku određivao Tuđman Mesić: I Hrvatska je sudjelovala u podjeli BiH

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene