Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iskoristi pa baci

Šarene 'posvuduše' preplavile svijet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrošimo ih na milijune, a u prosjeku nakon samo 12 minuta korištenja bacamo u smeće!

Bez razmišljanja ih koristimo svakodnevno. Za kruh, za mlijeko, za povrće, za cipele, za smeće, i tako popis ide unedogled. Istraživanja pokazuju da jednu plastičnu vrećicu u prosjeku koristimo 12 minuta prije nego je bacimo u smeće. Svatko od nas oko 6 dnevno, što rezultira brojkom od više od 22 000 vrećica koje godišnje upotrijebi jedna osoba. Uzmemo li u obzir da se razgrađuju stoljećima, zabrinutost zbog njihova gomilanja u okolišu više je nego opravdana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Izmišljene u Švedskoj prije 60-tak godina, plastične vrećice su 80-tih osvojile trgovačke centre, te postale nezaobilazan predmet u svim domaćinstvima. 'Njihovo nekotrolirano korištenje i neodgovorno odlaganje ilustracija je potrošačkog stila života koji je danas uobičajen',  kaže Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Upravo zbog nemogućnosti adekvatnog zbrinjavanja posljednjih godina više od četvrtine svjetskih zemalja zabranile su njihovu uporabu. Irska je, primjerice uvela tzv. ekološki porez kako bi prisilila građane da reduciraju njihovo korištenje.

Zašto su vlade Ruande, Bangladeša, Italije i mnogih drugih zemalja zabranile uporabu plastičnih vrećica i jesu li teorije o njihovu zagađivanju okoliša zaista istinite pogledajte u prilogu magazina Provjereno.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene