448601
448601
448601
448601
448601

'Bandić je zloupotrijebio gradsku Skupštinu da si osigura politički opstanak'

  • , 31.08.2016., 20:00
  • Autor:
  • komentara

Milan Bandić uspio je u naumu da iz proračuna grada Zagreba dijeli pomoć za majke odgajateljice, plaća premije dopunskog zdravstvenog osiguranja umirovljenicima, besplatne udžbenike učenicima romske nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, kao i učenicima osnovnih škola u Petrinji.

 
 
 
 
Sandra Švaljek gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Sandra Švaljek gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Oni koji između ostalog i nadziru financiranje kampanje, DIP, peru ruke. Pitali smo ih upravo to, ali kažu, citiram: da se te aktivnosti odnose na Gradsku skupštinu i gradonačelnika, a njih DIP nije ovlašten nadzirati.

GONG, koji je inače vrlo žustak i žestok kada je u pitanju financiranje kampanje, i zagovaranje transparentnosti, no za ovu temu danas nisu imali vremena.

Kritike je Milan Bandić pokupio i od svoje donedavne zamjenice Sandre Švaljek, koja je gostovala u Dnevniku Nove TV.

Je li gradonačelnik ovo smio napraviti?

Ovo je u svakom slučaju jedan predizborni politički manevar. Je li smio ili ne to je zapravo pitanje i njegove moralne odluke, da tako kažem. No u svakom slučaju on je u neku ruku i zloupotrijebio Gradsku skupštinu da osigura sebi politički opstanak.

Što ćete vi poduzeti?

Učinio je nešto što je politički i moralno upitno. Učinila sam ono što sam mogla kao zastupnica u Gradskoj skupštini, dakle nisam glasovala za te odluke, što doduše i nije bilo baš jednostavno, budući da se radilo o odlukama koje idu u prilog određenim ranjivim skupinama stanovnika, za koje smatram da im grad u svakom slučaju treba pomoći na ovaj ili onaj način. međutim, to uvijek treba činiti imajući na umu da je javni novac naš novac, novac građana i da s njim treba postupati maksimalno racionalno.

To je pitanje u nekakvoj 'sivoj zoni'. Što se zapravo može napraviti?

Rekla bih da ove mjere neće imati neko duže trajanje i bojim se da će biti povučene jednom kad izbori prođu ili u 2017. godini, što će doista biti šok za one ljude kojima su ove mjere bile i namijenjene.

Zašto mislite da su zastupnici koji su izašli iz skupštine prešutno dali potporu gradonačelniku?

Oni koji su napustili Gradsku skupštinu, dakle zastupnici SDP-a i HNS-a, na taj način su zapravo pokazali svoje neslaganje s tom odlukom, no svjesno ili nesvjesno, olakšali su da odluke prođu u Gradskoj skupštini, jer su smanjili potreban broj ruku da prođu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se