Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iznenađen brzinom procesa'

Nervozni Sanader svađao se sa sucem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader na današnjem je ročištu izjavio da se ne osjeća krivim ni za jednu točku objedinjene optužnice za Hypo te Inu i MOL.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nakon završetka ročišta komentirao je današnje nervozno ponašanje svoga branjenika u sudnici. 'Gospodin Sanader je malo bio iznenađen brzinom kojom se sve to skupa odvija, jer, prošlo je pet dana od optužnog vijeća, nije bilo pripremnog ročišta. To su neke stvari koje su se trebale premostiti kada smo mu mi objasnili neke stvari, to su neke procesne situacije koje se prvi puta događaju i jednostavno smo ih morali dogovorom riješiti i onda je ispalo zaista da se sve radi na prečac, da se žuri što i nama u bitnoj mjeri otežava ovaj posao jer u kratkom roku moramo napraviti nešto za što se dobiva puno više vremena. Mi u tome ne vidimo nikakvu zlu namjeru. Zato smo njemu to objasnili i on je to prihvatio', rekao je Prodanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovio svjedočenje Suđenje Ina-MOL: Fazekas tvrdi da pet milijuna eura na računu Roberta Ježića nije bilo namijenjeno Sanaderu Slika nije dostupna Nastavak suđenja za INA-MOL Svjedočio Robert Ježić: Plaćali su se troškovi dečka Sanaderove kćeri u New Yorku, to je koštalo 250.000 eura

Odvjetnica Jadranka Sloković komentirala je daljnje postupke u slučaju USKOK-ovog dokaza, snimke susreta Sanadera i Hernandija u restoranu Marcellino. 'Ako sud uvrsti snimku mi imamo pravo na zaštitu kroz žalbu višeg suda, a ostaje nam i krajnja konzekvenca, odluka Ustavnog suda, a i Strasbourg je tu. Nije to krucijalni dokaz. Poduzet ćemo sva pravna sredstva da ga isključimo iz spisa, a razmatramo mogućnost i podnošenja kaznene prijave jer su snimke bile sačuvane i arhivirane na nedopušteni način', izjavila je Sloković.

11:45 - Današnje ročište je završeno, nastavak suđenja najavljen je za idući četvrtak i petak, 17. i 18. studenog.

11:40 - Tužiteljica Laptoš govori da je snimka u potpunosti zakonit dokaz. Predala je i zahtjev upućen Mariju Čerhaku, vlasniku restorana Marcellino, koji je dužan takav predmet, odnosno snimku, predati Državnom odvjetništvu.

Sloković je rekla da je Laptoš zakonito uzela nezakonit dokaz.

Sanader je uporno htio iznositi svoju obranu zbog čega ga je sudac Turudić nekoliko puta opomenuo uz opasku da zamjenicu ravnatelja USKOK-a ne oslovljava s 'ona' 11:34 - Obraćanje Sanaderove odvjetnice Jadranke Sloković. 'Snimka može biti korištena u odnosu na zaštitu imovine i osoba koje se tamo nalaze, niti u jednu drugu svrhu. Prema Pravilniku provođenja privatne zaštite, traži se da svaka prostorija u kojoj se snima, mora postojati jasno upozorenje da postoji video nadzor, a takve oznake tamo nije bilo', rekla je Sloković.

'Prema zakonu o zaštiti osobnih podataka, svaki podatak koji predstavlja identifikaciju, može biti prikupljen samo s tom svrhom. Ovo je snimanje bilo u svrhu snimanja objekta. Dokazi koji su pribavljeni kršenjem zakona ne mogu biti korišteni u kaznenom postupku', dodala je Sloković.

>> Objedinjena suđenja Sanaderu za Hypo i INA-MOL

>> USKOK: Snimka Sanadera iz restorana je zakonita!

11:29 -  Prodanović je rekao da se ne protive optužnim dokaznim prijedlozima, ali smatraju da su snimke iz restorana Marcellino nezakonit dokaz.

11:02 - Tužiteljica Laptoš čita koje dokumente želi da se pročita pred sudom, koji su dokazi optužbe. Između ostalog, predlaže i da se Drago Vidaković ispita kao svjedok, u vezi povezanosti s Hypo bankom. Predlaže ispitati Damira Polančeca na njegovo imenovanje i ulogu u pregovoru s MOL-om, u vezi kontakata sa Sanaderom povezano s MOL-om.

10:51 - Laptoš predaje u spis dokaze koje je Ured pribavio nakon podizanja optužnice. Predani su podaci o vlasničkoj strukturi tvrtki s britanskih Djevičanskih otoka i Cipra, ali i video snimke sastanka Sanadera i Hernandija u Marcellinu. USKOK traži da se kao dokaz uzmu i računi iz Marcellina. Predani su i prilozi koji pokazuju zakonitost dokaza, to jest, zapisnik o ispitivanju vlasnika restorana.

10:47 - Sudac Turudić je opomenuo Sanadera da nije lijepo da tužiteljici Laptoš govori 'ona'. Rekao mu je da je ubuduće oslovljava sa 'zamjenica ravnatelja USKOK-a'. Sanader se na početku ispričao riječima da nema potrebe da se obraća sudu te da se konzultirao i da sada ima sve informacije o tome da će imati priliku za uvodne riječi.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a odbacila je tvrdnje da su selektivno prikupljali dokaze. Dodala je i da je istraga protiv Hernardija i dalje u tijeku i da on ima status osumnjičenika. Odvjetnik Prodanović rekao je da je obrani to nova vijest. 'Mi smo informirani da je predmet ustupljen mađarskom pravosuđu, mi smo i sami rekli zašto se njega nije optužilo u odsutnosti. Nismo znali da se protiv njega i dalje vodi istraga', rekao je Prodanović.

Sanaderova obrana će dokazne prijedloge iznijeti na sljedećoj raspravi.

>> Šeks: Za sve su krivi jedan mangup i blagajnica!

>> Zatražio premještaj jer mu je sa Sanaderom u ćeliji bilo dosadno

10:44 - Tužiteljica Laptoš iznosi dokazne prijedloge.

10:19 - Sudac je odredio pauzu od 15 minuta.

10:15 - Sanader je rekao kako je tužiteljica opet ponovila optužnicu i da zato on želi ponoviti obranu. Sudac Turudić ga je opomenuo i objasnio mu da sada nije faza iznošenja obrane te da će za uvodni govor imati priliku kasnije.

'Daljnji tijek rasprave će vas uvjeriti da niste uskraćeni', rekao je Turudić Sanaderu. 'Vi niste tu da postavljate pitanja, nego da odgovarate, u takvoj ste poziciji', rekao je Turudić na što je Sanader rekao 'ja moram imati prava'.

'Prava vam neće biti uskraćena. Nemojte uvoditi moralne kategorije da vam ja nešto predbacujem ako nemate ništa drugo za navesti, što se tiče postupka', rekao je Turudić.

10:08 - Sanader tražio obraćanje sudu. 'Držim da, budući da je državna odvjetnica iznijela teške optužbe na moj račun, razumijete da imam pravo dodati nekoliko rečenica. Izražavam oštar prosvjed da je u ponedjeljak održano žalbeno vijeće, u utorak izvanraspravno vijeće koje je prihvatilo prijedlog o spajanju optužnica. Sinoć sam raszgovarao sa odvjetnicom Sloković, ona me obavijestila da danas neće biti ništa, ni rasprave ni svjedoka', rekao je Sanader, a sudac Turudić ga je prekinuo i rekao mu da ga ne zanima što je pričao sa svojim odvjetnicom.
 

10:03 - Drugi problem je, nastavio je Prodanović, da je 'nakon što se kaže da je Sanader poduzeo sve da se realiziraju dva štetna ugovora za RH, vezano za Inu, nismo vidjeli što je to radio, što je to sve. Nije dokazano da su ugovori doista štetni za Inu, točnije RH. Proteže se teza da je Sanader imao takav autoritet da su svi sudionici sastanka bez pogovora iščitavali njegove želje, glasali za korist ugovora, ne znajući da su štetni, jer ih je Sanader onemogućavao, oni su glasali s ciljem ugađanja njemu', rekao je Prodanović.

'Svjedok Polančec je i danas stajališta da su ti ugovori povoljni za Hrvatsku. Poražavajuća činjenica za ministre i koalicijske partnere je da su glasali protiv uvjerenja s figom u džepu, mi nemamo ništa', dodao je Prodanović.
 

10:00 - Prodanović izlaže o 2. točki optužnice, uložio je prigovor optužnici iz dva segmenta. 'Prvi, optužnica je podignuta bez provođenja istrage na kompletan način. Sanaderu se stavlja na teret primanje mita, to se zasniva na jednom iskazu Roberta Ježića. Prioizlazi da je nakon navodnog dogovora s Hernandijem određena osoba realizirala dodjelu novca u Švicarsku. Niti je davalac mita Hernardi ispitan tijekom istrage. To je veliki nedostatak postupka. Huldiman (posrednik), koji je Švicarac, nije ispitan. Iskazi koji terete Sanadera se pribavljaju, a oni koji bi ga mogli obraniti nisu se pokušali pribaviti', rekao je Prodanović.

9:54 - Sanader se očituje o optužnici. Rekao je da se ne osjeća krivim. Dodao je da optužnicu razumije kad je riječ o vokabularu tužiteljice, ali ne i kada je riječ o njezinom smislu. Riječ preuzima Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

9:48 - Čitanje optužnice za primanje mita u slučaju Ina- MOL, što je druga točka objedinjene optužnice.

'Početkom 2008. godine, kao predsjednik Vlade s predsjednikom uprave mađarske kompanije MOL, dogovorio je da će poduzeti sve da Hrvatska MOL-u da utjecaj nad društvom i sklopi ugovor o plinskom poslovanju koji stvara gubitak Ini. Znajući da je to protivno interesima RH, koristeći autoritet predsjednika Vlade, iznio je stajalište da zahtjeve MOL-a nad upravljačkim tijelima treba prihvatiti. Iznio je i nametnuo unaprijed pripremljena stajališta, prema kojima će Vlada prepustiti MOL-u kontrolu i plinsko poslovanje napraviti tako da stvara gubitke Ini. Prikazao je da je takav ugovor u interesu RH, iako se tako daju prava MOL-u', rekla je tužiteljica Laptoš.

9:44 - Tužiteljica Tamara Laptoš ponovno čita optužnicu za Hypo banku nakon čega bi se Sanader trebao očitovati o krivnji. SLučaj Hypo sada je prva točka objedinjene optužnice.

'Ivo Sanader je od kraja 1994. do 22. ožujka 1995 u Zagrebu i Austriji, za vrijeme trajanja rata, kao zamjenik ministra vanjskih poslova koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila, s ciljem pribavljanja imovinske koristi za sebe, s Hypo bankom dogovorio da mu za sudjelovanje u pregovorima, i protuuslugu na hrvatsko tržište, isplati proviziju od 7 milijuna austrijskih šilinga', rekla je Laptoš.

9:39 - Sanader je ušao u sudnicu, u rukama opet ima zeleni fascikl za bilješke. Današnje ročište počet će s čitanjem optužnice za Hypo.

Riječ je o dvama slučajevima koji su spojeni odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Spajanje je tražio USKOK zbog ekonomičnosti postupka, a Sanaderova obrana se nije protivila, istaknuvši da su ta dva postupka od početka trebala biti vođena kao jedan.

Sanaderu je pred sucem Ivanom Turudićem već počelo suđenje u slučaju uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke, no zbog nove spojene optužnice postupak će pred istim sudskim vijećem danas u 9,30 sati formalno početi iznova.

Sanader je prvu optužnicu za slučaj Hypo prošli tjedan odbacio kao konstrukciju koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene