Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Fimi Medija

Sanaderova obrana: Uskoro ćemo uputiti odgovor na optužnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera idući bi tjedan trebala odgovoriti na optužnicu u slučaju Fimi media u kojem je s još nekoliko bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika i strankom iz koje je u međuvremenu izbačen optužen za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda'.

'Odgovor na optužnicu sudu ćemo uputiti u zakonskom roku, najvjerojatnije početkom sljedećeg tjedna', izjavio je Hini jedan od Sanaderovih odvjetnika Čedo Prodanović. Dodao je da im još nije poznat datum sjednice optužnog vijeća Županijskog suda koje bi USKOK-ovu optužnicu, kojom je prvi puta optužena i neka politička stranka, trebalo potvrditi, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu.

Inače, Sanader je danas ponovno nekoliko sati proveo u zgradi suda na Zrinjevcu, gdje je s odvjetnikom Goranom Suićem pregledavao spis u slučaju Fimi media. Riječ je o najopsežnijem spisu u povijesti hrvatskog pravosuđa s više od 60 tisuća strana.

Izlazeći sa suda Sanader nije želio odgovarati na novinarska pitanja, ističući tek da je s uvidom u spis došao 'dosta daleko'.

Sredinom prosinca sud je Sanadera pustio da se brani sa slobode, nakon što je uplatio jamčevinu vrijednu 12,6 milijuna kuna, predao putovnicu te se obvezao da se neće kriti i bez odobrenja suda napuštati boravište. Od ranije je na snazi kao mjera opreza bila određena obveza da se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu javlja sucu istrage.

Jučer se zbog toga prvi put došao javiti sudu. Polusatno kašnjenje opravdao je kvarom automobila odvjetnika Suića koji ga je trebao dovesti na sud.

USKOK optužnicom u slučaju Fimi media Sanadera tereti da je s ostalih šestero suoptuženika iz državnih tvrtki i institucija nezakonito izvukao više od 46 milijuna kuna, od čega je oko 15 milijuna zadržao za sebe, a ostatkom se punio tzv. crni fond u HDZ-u iz kojih je ta stranka, među ostalim, financirala i izborne kampanje.

Sanaderu se već sudi zbog ratnog profiterstva, to jest uzimanja provizije od Hypo banke sredinom 90-ih i uzimanja mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava mađarskoj naftnoj kompaniji u Ini.

Procjenjuje se da šteta u svim Sanaderovim slučajevima prelazi 150 milijuna kuna. (HINA)

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Donald Trump Optužnica ima više od 30 točaka Potvrđeno je kada će Donald Trump izaći pred sud, oglasila se kći bivšeg američkog predsjednika


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene