Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada donijela izmjene Zakona o sprječavanju nasilja na utakmicama

''Za dom spremni!' nije domoljubni poklič!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader osudio je danas poklič 'Za dom spremni' koji je postao sastavni dio svake utakmice, osobito onih hrvatskih reprezentacije.

"Poklič 'Za dom spremni!' nije domoljubni. Možda je to bio u doba NDH dok Pavelićev režim nije ubijao ljude druge rase, nacionalnosti i vjere pa čak i iste nacionalnosti. Pod tim pokličem su ubijani ljudi. Mi u Hrvatskoj želimo razvijati duh suradnje i tolerancije', poručio je Sanader na sjednici Vlade koja se bavila izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. 

Pročitajte i ovo Bruna Papić, reporterka Dnevnika Nove TV Huligani Čeka li Hajduk najstroža kazna ikad izrečena? Evo kada stiže odluka: "Postoji velika mogućnost..." Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri...

Premijer je pritom pozvao na edukaciju mladih jer mnogo njih, kako je rekao, ne zna za to vrijeme, ne zna što se događalo prije 60 godina. 

'Klubovi zbog divljanja navijača platili 750 tisuća eura kazne'

Hrvatski su klubovi zbog divljanja navijača dosad platili 750 tisuća eura kazne, u što nije uračunata zadnja, najveća kazna od 200 tisuća eura (Dinamu) jer je u postupku žalbe, a klubovi i reprezentacija dosad su platili oko dva milijuna eura, podaci su koje je iznijela potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič na današnjoj sjednici Vlade s koje su Saboru upućene izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Novim izmjenama se želi stati na kraj navijačkom nasilju te se policiji daju puno veće ovlasti. Da bi se stalo na kraj pojavama poput pokliča 'Za dom spremni' zabranjuju se bilo kakvi natpisi ili pokliči koji potiču na mržnju. Hrvatski navijači će morati pribjeći i novim oblicima dekoracije jer se u potpunosti zabranjuje pirotehnika na stadionima.

Evidentirani huligani će za vrijeme utakmice morati biti u policiji

Za evidentirane prekršitelje propisane su i nove mjere zabrane prisutnosti na natjecanjima - višekratni prekršitelji najkasnije dva sata prije početka natjecanja morat će se javiti u policijsku postaju i u njoj boraviti za vrijeme utakmice i određeno vrijeme nakon nje. U slučaju utakmica u inozemstvu huligani kojima je zabranjen odlazak na takva natjecanja morat će deponirati putovnicu za vrijeme takvih natjecanja. 

Ozlijeđene 324 osobe

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima primjenjuje se od sredine 2006., a od tada pa do sredine prosinca prošle godine policija je zbog raznih oblika protupravnog ponašanja prekršajnim sucima prijavila 4217 osoba, od čega 2143 osobe po odredbama samog Zakona.

U tučnjavama su u tom razdoblju ozlijeđene 324 osobe, ozlijeđena su i 54 policajca, a u neredima je oštećeno 38 autobusa, 31 policijsko vozilo, 141 automobil, 35 tramvaja i sedam željezničkih vagona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene