Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Talijanska marka s Rijekom nedopustiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je nedopustivim ocijenio puštanje u optjecaj poštanske marke u Italiji sa slikom grada Rijeke kao bivše talijanske zemlje, te izrazio očekivanje da će Italija povući tu marku.

"Nedopustivo je da u suvremenim demokracijama jedna demokratska, prijateljska zemlja kao što je Italija objavi marku sa slikom grada Rijeke", izjavio je Sanader.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Foto: Nova Bondova djevojka Slika nije dostupna Poštanska marka s likom Toše Proeskog

Napominjući kako iredenta u Italiji još postoji, Sanader je ocijenio da se objavom te marke "budi neke duhove prošlosti" iako vjeruje kako to nije bila namjera autora marke i onih koji su je objavili.

Premijer je izjavio kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova već reagiralo i Italiji uputilo prosvjednu notu.

"Očekujemo da Italija iz optjecaja povuče marku, jer smatramo da ona ne pridonosi razvoju odnosa između Italije i Hrvatske", kazao je Sanader.

U Italiji je nedavno izdana i u optjecaj puštena poštanske marke Talijanske pošte s fotografijama grada Rijeke i natpisom "Istočna zemlja koja je bila talijanska" ("Fiume - terra orientale gia' italiana").

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija već je uputilo prosvjednu notu Italiji u kojoj izražava oštar prosvjed i duboko nezadovoljstvo zbog te marke.

Na traženje novinara Sanader je komentirao i izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da bi u pregovorima s EU trebalo jednako tretirati Hrvatsku i Srbiju.

"Ta izjava najviše govori o Rupelu. On bi, kao ministar vanjskih poslova trebao biti bitno suzdržaniji, ne bi trebao uspoređivati dvije zemlje, a morao bi i kao onaj tko će biti ministar zemlje koja će uskoro predsjedavati EU usvojiti vokabular kojim se služimo ja i premijer Janša", kazao je Sanader.

Ponovio je pritom kako su Hrvatska i Slovenija susjedne i
prijateljske zemlje, da ima otvorenih pitanja koja treba rješavati.

Ali jedan se ministar treba ponašati u okviru europskih standarda, kazao je Sanader, najavljujući da će na Rupelovu izjavu na najprimjereniji načini reagirati i naše Ministarstvo vanjskih poslova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene