Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić čestitao Sanaderu, primio i Milanovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio je kako mu je predsjednik Stjepan Mesić na današnjem sastanku na Pantovčaku čestitao pobjedu na izborima te da je to učinio još u izbornoj noći. No, o tome, kako kaže, do sada nije želio govoriti. Navečer je predsjednik države primio i šefa SDP-a Zorana Milanovića.

'Predsjednik mi je čestitao danas, ali i u izbornoj noći, no ja vam to tada nisam htio reći, jer sam čekao da to on sam kaže, ali danas mi je dopustio da vam to kažem', rekao je Sanader novinarima u HDZ-ovoj središnjici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sanader je govorio kao predsjednik HDZ-a, ne Vlade' Slika nije dostupna SDSS s mandatarom pregovarao o kadrovima

Kazao je i da je s Mesićem razgovarao o početku konzultacija o sastavljanju nove vlade.

Sanader je izjavio kako očekuje da će DIP već u srijedu izvijestiti Mesića o rezultatima izbora.  

'Očekujem da će Državno izborno povjerenstvo predsjednika sutra izvijestiti o rezultatima izbora, konzultacije očekujem ovog tjedna, pa da bi onda predsjednik mandataru dao mandat za sastavljanje vlade', rekao je.

Novinare je zanimalo hoće li se u HDZ-u pojaviti čelnici
koalicije HSS/HSLS-a Josip Friščić i Đurđa Adlešić, kako se ranije očekivalo, te jesu li HDZ-u prihvatljivi zahtjevi koje je taj dvojac danas iznio na današnjoj konferenciji za novinare.

'Nema nikakvih zahtjeva, čuli smo se i dogovorili da se nađemo, ali vrijeme i mjesto vam ne mogu reći', rekao je Sanader.

Naglasio je da razgovori o sastavljanju nove vlade idu svojim
tijekom, te da se jučer našao i s Miloradom Pupovcem, potpredsjednikom SDSS-a, s kojim, kako kaže, očekuje uspješnu suradnju i u novoj vladi.

Još jednom je ustvrdio da se HDZ-u javljaju građani, čak i birači drugih stranaka, kao i ljudi iz međunarodne zajednice, koje zanima zašto se čeka sa sastavljanjem vlade.

Naglasio je da nema mjesta uznemirenosti, da demokracija ima svoja pravila i procedure, te da očekuje kako će to priznati i izborni gubitnici.

Rekao je i kako su ga neki pitali zašto je u izbornoj noći bio
suzdržan i nije pokazao trijumf. 

'Nema mjesta trijumfalizmu, kao sadašnji i budući premijer osjećam se kao premijer svih građana bez obzira na to za koga su glasovali', rekao je Sanader.

Predvečer je predsjednik Stjepan Mesić primio i prvog čovjeka SDP-a, Zorana Milanovića.

Razgovor s predsjednikom države Zoran Milanović na odlasku nije želio komentirati.  

S obzirom da će predsjednik Republike boraviti u Bruxellesu od 2. do 5. prosinca gdje će razgovarati s najvišim dužnosnicima Europske unije, Europskog parlamenta i NATO-a, te će održati predavanje o približavanju Hrvatske euroatlantskim integracijama, konzultacije za davanje mandata za sastav nove hrvatske Vlade započet će nakon što
predsjednik Republike dobije rezultate iz Državnog izbornog
povjerenstva (DIP).

U skladu sa člankom 97. Ustava Republike Hrvatske, predsjednik Mesić održat će konzultacije s predsjednicima svih stranaka koje su dobile zastupničke mandate u Hrvatskom saboru, te će mandat za sastavljanje
Vlade povjeriti onome "tko na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene