Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak nije mogao dati iskaz

Sanader samouvjereno došao pred istražitelje USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u 10:00 sati u Županijsko državno odvjetništvo došao je Ivo Sanader kako bi ga USKOK-ovi istražitelji ispitali u vezi afere HEP-TLM.

Kako je bivši premijer došao bez pratnje odvjetnika, iznošenje obrane nije bilo moguće. Zakon kaže kako osumnjičenik prvu obranu mora iznijeti u pratnji odvjetnik. Županijsko državno odvjetništvo odredilo je 13. veljačke kao novi rok za iznošenje obrane bivšeg premijera.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Bajić razmatra opcije Hernandi se opet nije odazvao pozivu USKOK-a na ispitivanje

Sanader je okupljenim novinarima objasnio kako su odvjetnici oni bili spriječeni doći, no istakao je kako je on spreman i kako će pred USKOK-om svoju obranu iznijeti sam.

'Ja sam bio spreman, ali budući da je gospodin Prodanović operiran tek u utorak, rehabilitacija još traje, pa je naknadno određen novi termin', rekao je Sanader.

Njegova je obrana današnje Sanaderovo ispitivanje pokušala odgoditi. Odvjetnik Čedo Prodanović, zbog čije je operacije odgođeno prošlotjedno prvo ispitivanje pred tužiteljstvom u slučaju HEP-TLM, i dalje je na liječenju, Goran Suić je otputovao iz Hrvatske, a Jadranka Sloković navodno ima druge otprije dogovorene odvjetničke obveze.

Sanader je osumnjičen da je prodavao jeftinu struju šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna.

Mravka se tereti da je, 'postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera', zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Ljetovanje od 41 tisuće kuna

Kapulara se tereti da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio.

Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene