Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Pitanje ZERP-a treba riješiti dok je Prodi na funkciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je da bi problem ZERP-a trebalo riješiti u iduća dva mjeseca dok je Romano Prodi još na funkciji talijanskog premijera.

'Na ruku nam ne ide činjenica da su u Italiji sazvani izbori, međutim ono što nam u tom kontekstu ide na ruku je činjenica da dosadašnji premijer Romano Prodi zadržava svoju funkciju do izbora, što znači da će on biti još dva mjeseca predsjednik vlade i to je vrijeme u kojem bismo mi trebali raščistiti i možda riješiti problem ZERP-a', rekao je Sanader.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Potvrdio, ali bez detalja Pahor: Znam da je Sanader ušao u Sloveniju

Ponovio je kako Hrvatska ima rješenje koje bi otklonilo nezadovoljstvo Italije i Slovenije, uz punu primjenu ZERP-a, te još jednom pozvao da se to pitanje riješi u kvadrilaterali s dvjema susjednim državama i Europskom komisijom.

Odbacio je komentare da je pitanje ZERP-a predimenzionirano kako bi se prikrila činjenica da Hrvatska zaostaje u nužnim reformama.

'To nema veze s istinom. Onaj tko piše ovakav komentar, neka kaže da ZERP nije problem, ali mi vidimo svi da je', rekao je Sanader.

Ističući još jednom odlučnost Vlade da u provođenju nužnih reformi 'ubaci u petu brzinu', Sanader je kazao kako 'očekuje renoviranje i ažuriranje akcijskog plana borbe protiv korupcije, na temelju Nacionalne strategije koju je usvojila i Vlada i Sabor'.

Odbacio je tumačenje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da bi predsjednik države Stjepan Mesić trebao sazvati sve stranke, jer vladajući nisu u stanju Hrvatsku izvući iz problema. 

'Ovo nije dobar, ni na Ustavu utemeljen prijedlog', ocijenio je Sanader, ističući kako postoje situacije u kojima je potrebno uključiti oporbu, da je to činio ranije, te da će činiti i ubuduće,
ukaže li se potreba.

Podsjetio je da je SDP krajem 2006. inzistirao na primjeni ZERP-a od 1. siječnja ili 1. srpnja 2007. 'Upozoravali smo na potrebu odgode i moram reći da je HNS tada imao puno više razumijevanja za kontekst u kojem se Hrvatska nalazi', rekao je Sanader.

SDP-ovu najavu formiranja vlade u sjeni ocijenio je politikantskim i jeftinim štosom', a odbacio je i mogućnost formiranja velike koalicije s tom strankom.

'Kako razmišljati o koaliciji s ljudima koji dva mjeseca prije nego što će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO traže da se o tome provede referendum', upitao je Sanader, ustvrdivši da bi provođenje referenduma odgodilo ulazak u NATO, ali i u EU.

'To je vrlo neodgovorna politika. Meni je jako žao što SDP inzistira na toj politici. Oni su se diskvalificirali uopće u promišljanju o jednom partnerstvu s HDZ-om', dodao je Sanader.

Najavio je da će Vlada razmotriti prijedlog Saveza gradova i općina o smanjenju PDV-a na neke proizvode, ali i naglasio kako je ključno da gradovi neopravdano ne poskupljuju komunalije.

Rekao je i kako će se, nakon ministra financija Ivana Šukera, i osobno susresti s bankarima, jer je, kaže, nezadovoljan ponašanjem banaka.

'Banke vrlo dobro zarađuju u Hrvatskoj i nije nelegitimno pitanje koje ću im ja postaviti, zašto moraju dizati kamate za građane', rekao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene