Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jamčevina u zamjenu za slobodu

Sanader ne može ponuditi jamčevinu, ali može netko u njegovo ime

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sjeni prošlotjednog izručenja bivšeg premijera Ive Sanadera u remetinečki istražni zatvor, odobrena je rekordna jamčevina od čak 12 milijuna kuna varaždinskom poduzetniku Davoru Patafti.

Jamčevinu je ponudio i bivši gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, ali u dosta manjem iznosu. Isto može učiniti i Ivo Sanader, međutim ne s imovinom koja mu je zamrznuta.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Ilustracija - 1 Afera Geodetski fakultet Ovo je sadržaj dokumenta koji USKOK traži od EPPO-a: Po njemu nema nikakvih dvojbi o nadležnosti

Jamčevina u zamjenu za slobodu postala je popularna među visokim remetinečkim pritvorenicima. Hoće li biti prihvaćena, odlučuje sud. 'Sud vodi računa ne samo o težini kaznenih djela koja se stavlja na teret osumnjičeniku nego o njegovim osobnim i obiteljskim prilikama, dakle, osobama koje eventualno uzdržava, ali također i o njegovim imovinskim prilikama', pojasnio je Ratko Ščekić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

'Prigovori su da jamčevina prolazi samo bogatima jer hrvatski sudovi rijetko prihvaćaju ovu mjeru. Propisane visine nema pa se ona procjenjuje od slučaja do slučaja', objašnjava odvjetnik Branko Šerić. 'Dakle dolazi do situacije pregovaranja pa ako ćemo slikovito kazati i cjenkanja oko toga kolika bi ponuda jamstva bila adekvatna za svaki pojedini predmet', dodaje.

'U sjeni Sanaderovog izručenja remetinečki istražni zatvor napustio je varaždinski tajkun Davor Patafta. Platio je 12 milijuna kuna jamčevine. Ivan Čehok za slobodu nudi oko 2 i pol milijuna kuna koliko vrijedi obiteljska kuća, majčino zemljište i oko 100 tisuća kuna gotovine. O njegovoj ponudi sud će odlučiti krajem tjedna. Blokirana imovina zapreka je obrani Ivi Sanadera da ponudi jamčevinu, ali to može učiniti netko drugi u njegovo ime tvrdi', tvrdi Šerić.

'Svaki okrivljenik pa tako i Ivo Sanader ima pravo ponuditi jamstvo, a stvar je u postupku da se utvrdi hoće li doći do prihvaćanja jamstva ili ne', naglašava. Sanaderovi odvjetnici još ne žele otkriti hoće li ponuditi jamčevinu. Čekaju da sud najprije odgovori na njihovu žalbu protiv odluke o Sanaderovom zadržavanju iza rešetaka.
 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene