Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'Lobiranje je naša domaća zadaća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji sudjeluje na Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN u New Yorku, izjavio je u srijedu da boravak na skupu koristi za veliki broj bilateralnih susreta i lobiranje za što skoriju ratifikaciju protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u i dovršetak pristupnih pregovora s EU 2009.

"Jednu stvar bi želio razjasniti. Kad se kaže da mi lobiramo, dobro je da svi što više lobiraju, jer lobiranje pretpostavlja da mi našu 'domaću zadaću' napravimo", kazao je Sanader.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pod povećalom Pučka pravobraniteljica: ''Tajnovitost potiče sumnje. Moramo čuti o čemu su pričali von der Leyen i šef Pfizera'' Ured, ilustracija (Foto: Getty Images) LOBIRANJE ZAPELO U SIVOJ ZONI Igra bez pravila: Godišnje se okrene milijardu kuna, smatra ih se ''lovcima u mutnom'', no ono što rade nije nezakonito

No, upozorio je kako nije dovoljno samo napraviti 'domaću zadaću' i očekivati da će sve ići samo od sebe. "Naravno da neće. Treba koristiti ovakve prigode i stalno razgovarati s ljudima koji za za stolom, koji odlučuju, s članicama EU, s Europskom komisijom, s članicama NATO-a", dodao je.

Kao primjer je naveo susret u utorak u UN-u s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom, koji mu je kazao kako mu je jedan od prioriteta da Hrvatska bude punopravna članica na idućem summitu u travnju 2009., na proslavi 60. obljetnice Saveza.

Ocjenujući, na traženje novinara, dosadašnje sudjelovanje u radu Opće skupštine UN-a, Sanader je rekao kako je "učinjeno maksimalno", te da je s dosadašnjim susretima i razgovorima "više nego zadovoljan".

"Svi hvale rad Hrvatske u Vijeću sigurnosti, hvale rad veleposlanika Nevena Jurice i hvale rad hrvatske diplomacije", rekao je premijer Sanader.

Naglašavajući kako to "namjerno govori zbog polemike koja se u Hrvatskoj vodi", Sanader je rekao sljedeće: "Siguran sam da smo svi zajedno učinili jako puno, i predsjednik, i Vlada, i ja osobno, i Hrvatski sabor, koji djeluje na parlamentarnoj razini".

Istaknuo je vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika Sabora Luke Bebića i Odbora za vanjsku politiku.

"Svi smo u jednom pogonu, pred nama su povijesne zadaće i ne treba se baviti stvarima koje bi nas mogle omesti ili smetati u tome. Naravno sve tebe biti jasno i transparento, ali smo pred ostvarenjem velikih ciljeva i na tome ćemo raditi", istaknuo je Sanader.

Premijer Sanader u srijedu u sjedištu UN-a na East Riveru sudjeluje na skupu pod nazivom "Hraniti planet, Energija za život", u organizaciji Italije i sudjelovanje premijera Silvija Berlusconija, te nastavlja bilateralne susrete sa stranim državnicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene