Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Rice

Sanader i Rice nisu razgovarali o 'topničkim dnevnicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader u New Yorku lobira za Hrvatsku. Glavne teme su slovenska blokada hrvatskih pregovora te suradnja s haškim sudom. U četvrtak glavni haški tužitelj pred Vijećem sigurnosti iznosi svoju ocjenu suradnje s Hrvatskom. Sanader sprema repliku, a nakon europskog povjerenika za proširenje sastao se i s članicom Obamina kabineta Suzan Rice.

Topnički dnevnici iz Oluje nisu bili predmet diskusije premijera Sanadera i ambasadorice Rice, barem ne u izjavi za javnost. Rice nekoliko puta ističe hrvatsko - američko strateško partnerstvo odnedavno ojačano savezništvom u NATO-u. Fokus susreta Sanader Rice upravo stoga bila je regija, ali i hrvatski pregovori s Europskom unijom. Amerika uvijek voli znati kako stoje njezini prijatelji, partneri i saveznici, ali provlačiti tezu o mogućem miješanju Washingtona u hrvatsko - slovenski granični spor bilo bi zasad previše pretenciozno i previše rano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popustila jedna strana Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu Slika nije dostupna Podsjećanje na tragediju Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

Američki pogled međutim bit će jako važan kad je riječ o haškome sudu, točnije predmetu Oluja. Haški sud već je godinama s jačom ili slabijom amplitudom ključno hrvatsko vanjskopolitičko pitanje i konstanta odnosa Brusselsa prema Zagrebu. Topnička dokumentacija iz Oluje posljednjih je dvanaest mjeseci sustavnim spinom iz nikad traženih papira prerasla u ključni dokaz i glavni hrvatski politički uteg. Brammertzovo izvješće načelno je poznato. On dostavu dnevnika poistovjećuje s pojmom cjelovite suradnje. Tužitelj i vlada u tome se razmimoilaze, pa Sanader za četvrtak Vijeću sigurnosti priprema odgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene