Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetske agencije

‘Sanader je sam sebi zadao konačni udarac’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetske agencije izvijestile su o izbacivanju bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice nakon što je najavio svoj povratak u politiku i kritizirao svoju nasljednicu Jadranku Kosor.

Reuters ocjenjuje da je to učinjeno kako bi se spriječio Sanaderov povratak u politiku. ‘Vodstvo stranke je predložilo, a predsjedništvo prihvatilo da se Ivu Sanadera izbriše iz članstva HDZ-a’, prenosi Reuters riječi premijerke Jadranke Kosor koja je Sanadera naslijedila na tom položaju nakon njegovog iznenadnog odlaska 1. srpnja. Reuters navodi kako analitičari tvrde da bi povratak Sanadera, godinama dominantnog hrvatskog političkog čelnika, mogao destabilizirati Hrvatsku koja namjerava dovršiti pristupne pregovore s Europskom unijom ove godine i priključiti se Uniji 2012.

Pročitajte i ovo Sir Jeffrey Donaldson Sustigla ga prošlost Političar i vitez podnio ostavku: Optužen je za seksualni prijestup Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije

AP javlja da je Kosor tu odluku objasnila riječima da Sanader stranci nanosi štetu. ‘Njegova se procjena da mi ne znamo što radimo čini usmjerena na izazivanje prijevremenih izbora. Time bismo izgubili šest dragocjenih mjeseci i ne bismo ove godine dovršili pristupne pregovore s EU. To si ne možemo priuštiti’, citiraju nadalje agencije hrvatsku premijerku.

>> Sanader izbrisan iz članstva HDZ-a!

>> 'Bravo teta Jadranka, sve ih počistite'

>> Mesić: Ovaj Kosoričin potez je bio jedino rješenje

Pozivajući se na analitičare, AP piše da bi prijevremeni izbori, u vrijeme kada su učinci gospodarske krize u Hrvatskoj dostigli goleme razmjere, za HDZ bili iznimno štetni. Agencije podsjećaju da je Sanader, nakon neobjašnjivog i iznenadnog povlačenja iz politike, u nedjelju ponovo zaprepastio svoje stranačke kolege i narod najavom da se vraća na političku scenu, što je u HDZ-u protumačeno kao pokušaj destabilizacije Kosor.

‘Zadao je sam sebi konačni udarac’, prenosi dpa komentar Darka Milinovića, Kosoričinog zamjenika na čelu stranke. AFP kratko prenosi informacije o nenadanom istupu 56-godišnjeg Sanadera i njegovom izbacivanju iz stranke. Agencije podsjećaju da je Sanader u nedjelju na tiskovnoj konferenciji kritizirao Kosor i vodstvo HDZ-a, i rekao da je njegov odlazak iz politike bio pogreška te najavio da će imati aktivniju političku ulogu. No, samo 24 sata poslije, stranka ga je izbacila. (Hina)

Što mislite o izbacivanju Sanadera iz HDZ-a

  • Oduševljen sam
  • Podržavam svaku odluku premijerke
  • Zgrožen sam
  • Svejedno mi je

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene