Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi griješimo, pa i premijeri

'Sanader je optužio mafiju jer je bio 'impresioniran' ubojstvom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istu večer kada je ubijena Ivana Hodak, premijer Ivo Sanader je smijenio dvoje ministara i ravnatelja policije poručivši kako 'više neće tolerirati organizirani kriminal niti mafijaška ubojstva'.

Tomislav Karamarko i Ivan Šimonović su postavljeni na mjesta ministara unutarnjih poslova i pravosuđa kako bi se država bolje borila protiv organiziranog kriminala. Tako je svega nekoliko sati nakon ubojstva Ivane Hodak premijer Sanader uputio nedvosmislenu poruku kako je to djelo mafijaški čin i građani su ostavljeni u uvjerenju kako na zagrebačkim ulicama beskrupulozna mafija ubija nevine djevojke. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva reakcija Ljerke Mintas Hodak 'Neka mu Bog pomogne da shvati kakvo je zlo napravio' Slika nije dostupna Podsjetnik na zločin Od beskućnika do osuđenika za ubojstvo

Četiri mjeseca kasnije, javnost se uvjerila da je premijer svoju konstataciju izrekao bez ikakvih čvrstih dokaza i da je jednostavno zaplivao na valu zlokobnih medijskih interpretacija. Zanimljivo je da se premijer Ivo Sanader proteklih dana nije uopće oglasio povodom rješenja jednog od najvažnijih kriminalističkih slučajeva. Vjerojatno nije htio doći u poziciju da mora reći 'nije mafija, kao što sam ja tvrdio, nego beskućnik'.

>> Ništa se ne može provjeriti, Šlogar je za policiju osumnjičenik iz snova

Joško Morić, nekadašnji pomoćnik ministra policije, smatra da tadašnja Sanaderova ishitrenost pokazuje da smo svi ljudi i svi griješimo, pa i premijeri. 

'Mislim da je tadašnja Sanaderova reakcija izrečena zbog medijskog konteksta i zato jer je bio 'impresioniran' načinom na koji je ubijena Ivana Hodak. Svi smo ljudi, pa i premijeri. Sjećate se da je ministar Tomislav Karamarko brzo relativizirao taj slučaj zapitavši 'što ako ubojstvo nije djelo mafije'', rekao nam je Joško Morić.

Morić ne očekuje da će se premijer Sanader obratiti javnosti zbog slučaja Ivana Hodak i na temelju čega je onako burno reagirao optuživši mafiju za ubojstvo, jer time ne bismo ništa dobili i zato jer nas iskustvo uči da Sanader ne priča o svojim pogreškama. Nekadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova smatra kako nema razloga sumnjati u rezultata istrage Ivaninog ubojstva jer policija nema motiva natezati priču o beskućniku ako to nije istina.'Neki su sigurno razočarani ovakvim raspletom slučaja, ali to su oni koji su sami sudjelovali u konstruiranju čudnovatih scenarija', kazao nam je Morić. 

Gjenero: Izjava je bila neodgovorna, ali rezultat je dobar

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je s ove distance izjava Sanadera nakon ubojstva bila neodgovorna, ali da ne treba puno inzistirati na tome jer su rezultati više nego dobri.

>> VIDEO: Mjesec dana pritvora osumnjičenom za ubojstvo Ivane Hodak

'U tom trenutku je postojao konsenzus da stvari u sustavu nacionalne sigurnosti ne funkcioniraju. Postavlja se pitanje je li bilo potrebno govoriti o mafiji, ali o tome su govorili svi. U svakom slučaju, dobro je da su tada smijenjeni ministri Rončević i Lovrin i rezultata tih smjena nije upitan. Tada smo imali ozbiljnih problema s ispunjavanjem uvjeta za zatvaranje poglavlja o vladavini prava, sada smo ispunili uvjete i očekuje se uskoro zatavranje tog poslavlja', rekao nam je Gjenero.

Politički analitičar Gjenero kaže da je postavljanjem nove ekipe na čelo sigurnosnog sustava za sanadera slučaj Hodak bio gotov i da to tako treba biti. Ističe da su puno žešće reakcije bile nakon ubojstva Ive Pukanića.

'Mislim da je puno žešća reakcija trebala biti kod ubojstva Luke Ritza, nego kod Ivane Hodak i Ive Pukanića. Ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića se ne tiču toliko sigurnosti običnih građana i ta ubojstva se događaju u zatvorenom krugu ljudi. Biti će zanimljivo pratiti rasplet ubojstva Ivane Hodak jer svaki dan imamo sve više zanimljvih spoznaja poput onih o sve dubljoj povezanosti Šlogara i obitelji Hodak', kaže Gjenero.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene