Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 2012. godine

Nećete vjerovati koliko su banke zaradile od naknada i provizija!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani se često iznenade, ali iz potrošačkih udruga upozoravaju ih da se prije korištenja svake usluge, moraju informirati.

Samo na naknadama i provizijama, prema izvješću HNB-a, banke su 2012. godine zaradile više od 4 milijarde kuna. Sve svoje račune Predrag plaća putem internet bankarstva. 'To dođe mjesečno dođe negdje oko 80 do 100 kuna, koliko uzmu tih raznih provizija i naknada. Održavanje računa je, ja mislim, 30 kuna', kazao je Predrag iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija MARKO PRIMORAC Ministar financija: ''Neprihvatljivo je da država preko HNB-a subvencionira banke'' Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine

Samo u prošloj godini banke su od naknada i provizija koje naplaćuju građanima zaradile 4 milijarde i 197 milijuna kuna, dok ukupan kamatni prihod u 2012. godini iznosi 21 milijardu i 686 milijuna kuna. 'To je nešto gdje banke određuju koliko im novca treba, toliko uzimaju i uvjeravaju nas kako ćemo dobro i jeftino proći', kazao je Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

>> Milanović: Želimo zaštiti potrošače od banaka!

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju - banke smanjuju naknade.'One ih očito smanjuju, ali naknade su isto jedna tržišna veličina i one trebaju biti dio tržišnog natjecanja, tako da nekakve ideje o propisivanju naknade ili svi iste naknade, nemaju nikakvog smisla', kazao je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

U nekim situacijama hitno trebate gotovinu, a u blizini nema bankomata vaše banke. Pohitat ćete do prvog aparata. Samo za transakciju od 100 kuna, banka će vam uzeti između 10 i 20 kuna, a platit ćete i ponovno izdavanje nekog dokumenta. 'Izvod ili potvrdu o tome kolika mi je mirovina sam bacio i nešto mi je trebalo. Ja sam otišao u banku i ne možete vi to dobiti da vam ne naplati poslije', kazao je Predrag.

Iz udruge potrošača apeliraju na građane da se pravodobno informiraju. 'Potrošač je taj kod koga je lisnica u džepu i on je taj koji može odlučiti gdje će ići', naglašava Lončar.

Banke sve manje zarađuju. Prema podacima HNB-a, u prvih šest mjeseci 2013. godine uknjižile su milijardu i 260 milijuna kuna, što je čak 40 posto manje nego u istom razdoblju lani. No, i dalje dobro zarađuju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene