453698
453698
453698
453698
453698

KAKO ZAUSTAVITI ODLJEV? Da se ne bi mučili za život, mladi sve više odlaze iz Hrvatske

  • , 16.10.2016., 09:13
  • Autor:
  • komentara

Jedan od gorućih problema je i odlazak mladih iz Hrvatske. I to ne samo u potrazi za poslom, mnogi u inozemstvo odlaze već na školovanje kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada.

 
 
 
 
Školovanje u inozemstvu (Video: Dnevnik Nove TV)
Školovanje u inozemstvu (Video: Dnevnik Nove TV)

Zato je prava gužva zavlada U SUBOTU u Zagrebu na Sajmu školovanja gdje su mogućnosti obrazovanja u inozemstvu predstavile zemlje iz cijelog svijeta. Stotine srednjoškolaca i studenata u subotu se okupilo na istom mjestu s jednim ciljem - pronaći školu, a onda i budućnost izvan Hrvatske.

Mogućnost da odu u inozemstvo, na sajmu školovanja im je ponudilo više od 25 škola iz cijelog svijeta, uključujući Dansku, Veliku Britaniju i Nizozemsku "Bolji su fakulteti, sve je up to date, učimo kako treba zapravo. U Hrvatskoj nažalost većina fakulteta se bavi teorijom i to je teorija koja je već zastarjela", kaže student Dario.

Da se ne bi mučili za život, mladi sve više odlaze iz Hrvatske. Školovanje u inozemstvu nudi im veće mogućnosti zapošljavanja, kako vani tako i u Hrvatskoj.

"Dobar dio naših studenata se vraća, odlaze završavaju programe u inozemstvu, stiću dodatna iskustva znanja i vještine i onda se vraćaju u Hrvatsku i prenose to", ističe Marija Juranović, direktorica marketinga BHV education.

"Ne bih se vratila. Planiram otići. Bez obzira na to hoću li studirati vani ili ne", kaže studentica Mihaela.

Da ostanu raditi kod njih, u interesu je i strancima. Zato su im na raspolaganju studentski krediti, stipendije, ili pak potpuno besplatno školovanje. "Hrvatski studenti su jako važni nama u Velikoj Britaniji, jako su marljivi i imaju dosta znanja koje su stekli u Hrvatskoj", ističe Mikaela Green Sa Sveučilišta Derby u Velikoj Britaniji.

"U Danskoj je popularno da radna snaga iz inozemstva nadomjesti nekakve nedostatke što ih ima u danskoj snazi. Znači sve im je apsolutno omogućeno da ostanu u Danskoj", kaže Andrej Ivankov iz UCN-a Danska. Uz takvu ponudu i činjenicu da se nezaposlenost mladih u Hrvatskoj vrti oko 40 posto - zadržati ih u domovini postaje sve teža misija.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se