Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele Kim Jong Unu "naribati nos"

SAD sve bliži vojnom rješenju problema sa Sj. Korejom

Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP)
Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Bijela kuća je posljednjih mjeseci "dramatično pojačala pripreme za vojno rješenje" sjevernokorejskog nuklearnog programa jer se boje da diplomacijom neće ništa postići, rekli su za The Telegraph visokopozicionirani izvori.

SAD planira napad kako bi zaustavili sjevernokorejski nuklearni program i Kim Jong Unu "naribati nos". Jedna od mogućnosti koje se spominju jest uništenje lansirne postaje prije novog testiranja raketa koje planira sjevernokorejski režim. Također, kao cilj se spominju i skladišta oružja.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

Nadaju se da će vojna intervencija pokazati Kim Jong Unu da se SAD ne šali i da će pod svaku cijenu zaustaviti daljnji razvoj nuklearnog naoružanja i potaknuti pregovore. Tri izvora iz američke administracije potvrdili su da se vojna opcija - razrađuje.

"Pentagon pokušava pronaći opcije koje će im omogućiti da "udare Sjevernu Koreju u nos", da dobiju njihovu  pozornost i pokažu da smo ozbiljni", rekao je za Telegraph bivši američki sigurnosni dužnosnik. 

U izvješću se navodi kako je napad na sirijsku zračnu luku u 7. travnja bio vrlo sličan nacrtu projekta koji bi Trumpova administracija željela primijeniti protiv Sjeverne Koreje.

Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Donald Trump i Kim Jon Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Ipak, to neće biti tako lako sa Sjevernom Korejom koja ima ogroman broj vojnika i puno bolju obranu.

A postoje i praktični razlozi zbog kojih SAD ne može samo tako raznijeti sjevernokorejsku lansirnu postaju. Kao što je rekao Jeffrey Lewis, ravnatelj istočnoazijskog programa za neproliferaciju na Institutu za međunarodne studije u Middleburyju: "Mobilne rakete ne trebaju lansiranje, Donald".

Naime, umjesto da upotrijebi lansirne postaje Sjeverna Koreja može svoje rakete staviti i na mobilne bacače.

U posljednje vrijeme Sjeverna Koreja promijenila je svoje lansirne postaje, što je SAD-u najvjerojatnije otežalo praćenje i eventualno presretanje projektila.

Ipak, SAD može "naribati nos" Kim Jong Unu. Nakon što raznesu lansirnu postaju, pritom ubiju nekoliko časnika za lansiranje, a možda i Kim Jong Una koji lansiranje najčešće gleda izbliza, SAD bi pokušao  presresti lansiranje rakete iz Sjeverne Koreje.

A za to se već neko vrijeme pripremaju - SAD i saveznici pojačali su proturaketnu obranu u regiji i razmjestili borbene avione F-35 koji mogu oboriti lansirane projektile. Podmornica USS Michigan, koja je posljednjih mjeseci više puta posjetila Južnu Koreju, može u bilo kojem trenutku poslati mnoštvo krstaških raketa na bilo koju lokaciju u Sjevernoj Koreji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene